Alphons & Jolanda
Restaurant De Zwaan
Oktober 2023
De Zwaan, een bijzondere plek in het hart van Geldrop en omgeving. Dit restaurant heeft een rijke geschiedenis die bijna 50 jaar teruggaat, van bescheiden café tot een gevestigd kwaliteitsrestaurant. Alphons en Jolanda zijn nu de trotse eigenaren, en zij zetten deze prachtige traditie voort. Een perfecte aanleiding om te luisteren naar hun verhaal.


Hoe komen jullie op het idee om De Zwaan over te nemen?

Alphons: “Dat is een soort opeenstapeling van gebeurtenissen. Jolanda en ik hebben allebei een horeca hart. We houden van het vak en van mensen. Ik werkte hier voordat Bert & Esther de Zwaan overnamen. Toen ik boventallig werd na de verkoop, bleef ik in de horeca werken. Ik kwam graag terug toen Bert hulp nodig had.

Ik werkte alweer 3 jaar bij De Zwaan voordat Bert besloot het wat rustiger aan doen. Samen keken we naar de mogelijkheden. We onderzochten of we compagnon van elkaar konden worden. Na veel praten bood Bert aan om de Zwaan over te nemen. Daar moest ik natuurlijk wel even over nadenken en het goed met Jolanda doorspreken. Ik wilde dit alleen maar doen als Jolanda 100% achter dit idee stond. Dit zal ons leven drastisch veranderen. We vonden het heel spannend, maar tot nu toe zijn we blij dat we die stap durfde te nemen.”


In hoeverre verandert dit jullie leven?

Jolanda: “Ik werkte parttime, maar nu werk ik fulltime. Dat vraagt ook wel wat aanpassing op het thuisfront. Samen hebben we vier kinderen en twee huizen. Dat vergt wat organisatie. Gelukkig zijn de kinderen net zo bourgondisch als wij zijn. Ze bestellen net zo gemakkelijk een zeetong als een hamburger. Zij begrijpen onze passie en dat helpt.”

Alphons: “Financieel is het natuurlijk ook spannend. Maar gelukkig geeft het ons ook veel energie. En die energie stoppen we graag in De Zwaan. En zoals het er nu uitziet werpt dat zijn vruchten af.”


Wat is er verandert aan het concept van De Zwaan?

Alphons: “Als een concept goed is moet je er niet aan sleutelen. We zijn ook niet van plan om dat te doen. Het enige dat veranderd is, is dat we nu ook de lunch herintroduceren met de proeverij als favoriet.”
Jolanda: “En we zijn nu ook op zondag open voor iedereen. We richten ons niet op een bijzonder publiek. Iedereen die van lekker kwalitatief eten houdt is welkom om te komen genieten.”

Alphons: “Ik ben een groot liefhebber van wijn. Je kunt bij je maaltijd een prachtig wijnarrangement bestellen. Dat geeft een bijzondere beleving aan je diner. “


Komen jullie uit Geldrop?

Jolanda: “Ik kom oorspronkelijk uit Geldrop maar woon al een lange tijd in Mierlo.”
Alphons: Ik kom oorspronkelijk uit Helmond maar woon ook al een hele tijd in Mierlo.” Jolanda vult aan dat haar zoon en Alphons zoon elkaar op school hebben ontmoet en al jaren dikke vrienden zijn. Dat Alphons en Jolanda drie jaar geleden een setje werden vonden deze jongens natuurlijk superleuk!”


De Zwaan is een begrip in Geldrop en omstreken, hoe lang bestaat de Zwaan al?

Alphons: “Volgend jaar bestaat de zwaan 50 jaar! Eerst als café en later als restaurant. Dit gaan we natuurlijk wel vieren, al weten we nog niet hoe. Wellicht met een mooie kaart?

De kaart verandert bij ons ongeveer om de 6 weken. Soms denken mensen dat eten bij de Zwaan alleen voor een bepaalde doelgroep is, maar wij vinden het juist leuk als iedereen zich bij ons prettig voelt. Of je nu moet sparen om een keer te komen genieten van de bijzondere gerechten of dat je elke dag komt eten. Wij bedienen je graag!”


Als je De Zwaan binnenstapt, voel je de erfenis van de afgelopen decennia. Het is een plek waar verhalen en herinneringen samenkomen, en waar mensen generaties lang samenkomen om te genieten van heerlijke gerechten. Je bent welkom om dit zelf te ervaren.

Bedankt Jolanda en Alphons voor jullie tijd en enthousiasme. Veel succes voor nu en in de toekomst.Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum