ismooi
Inge de Clerq
Juli 2023
Het is al een aantal jaren geleden dat ik Inge mocht interviewen. ismooi is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dorp. Ismooi is verhuisd naar de Heuvel 13-14 om de hoek. Jarenlang was er sprake van dat er appartementen zouden komen maar de panden worden nu aangemerkt als beschermd dorpsgezicht.  
Het prachtige pand aan de Molenstraat 1 wordt nu gerenoveerd en eigenaars hebben Inge deze mogelijkheid geboden.Het nieuwe pand aan de Heuvel is dichtbij de vertrouwde hoek. Het blijkt wederom een geweldige plek te zijn voor de winkel.

Ik ben benieuwd of er ook in de bedrijfsvoering wat is veranderd. Ik kijk ernaar uit om Inge weer te ontmoeten.
 

Warm Welkom

Inge straalt warmte en gastvrijheid uit. We nemen plaats aan de keukentafel. Het is leuk binnenkomen. Het pand is prachtig verbouwd en de ruimtes zijn verrassend groot. Wat mij opvalt aan de winkel is dat het niet ruikt naar tweedehands kleding.
 

Wat maakt jou anders dan andere tweedehands kledingwinkels?

"Wij voelen ons eerder een duurzame kledingwinkel, dan een kringloop. We zijn altijd aan het optimaliseren en richten ons op natuurlijke en prettig dragende stoffen. De kleding moet bovendien in goede staat zijn. Duurdere merken krijgen een hogere prijs. Daar is de kwaliteit en de afwerking dan ook naar. We hebben kleding in huis, die nieuw 500 tot 1500 heeft gekost, waarvoor we nu een tiende vragen. Voor een stuk in goede staat, is dat een koopje en het maakt exclusievere kleding betaalbaar voor iedereen. In onze “vintage-, leer- en “specials” hoek vind je de mooiste stukken.

In de loop der jaren heb ik een neus ontwikkeld voor hoogwaardige kleding. Daarbij kies ik vaak voor kleur en aparte kleding.

Kleding die een wasbeurt nodig heeft, wassen we zelf. Maar dan moet het wel de moeite waard zijn er om energie, water en wasmiddel aan te besteden. Kleding die wij krijgen en niet voldoen aan onze kwaliteitsnorm geven we door. We doneren regelmatig aan projecten en kunstenaars en momenteel hebben we een leuke samenwerking met de wereldwinkel. Ik ben erg trots op onze collectie.

Daarnaast is er er ook altijd nog het “theaterrek”, een lievelingsrek voor veel van onze klanten. Ook daar vindt je vintage. Je mag iets “vintage noemen als het minstens 20 jaar oud is. Maar ik vind dat het dan ook mooi en bijzonder moet zijn."
 

Hebben jullie alleen maar merkkleding?

Nee hoor, we hebben voor ieder wat wils, in alle maten en prijsklassen, waaronder ook een 3 euro rek. Daar vind je ook leuke, goedkopere merken confectiekleding voor een koopje. Die rekken zijn heel populair, wie wil er nu geen leuk bloesje voor drie euro? 
 

Voor wie is de winkel bedoeld?

Inge zit aan de keukentafel. Ze vertelt dat ze zich heel fijn voelt op deze plek, en dat straalt ze ook uit. Op mijn vraag antwoord ze heel enthousiast: “Voor iedereen!”

“Van 14 tot 94 jaar en ouder bij wijze van spreken. Ik ben er trots op dat we een ontmoetingsplek zijn. In de winkel staan nu ook allemaal stoeltjes zodat je ook echt even op je gemak kunt zitten. Nu de entree geen opstap meer heeft zijn we ook letterlijk laagdrempelig. Dat merken we nu al. We hebben overigens niet alleen dameskleding maar ook herenkleding.”

Inge neemt mij mee naar de tuin, hier heeft ze ook leuke ideeën over.
"Dit is toch een te mooie ruimte om niet te delen? Misschien kunnen we hier in de toekomst wel een ontmoetingstheetuin maken of zo. Misschien wel in samenwerking met de gemeente. Zo kunnen we een plek zijn waar mensen elkaar heel vrijblijvend kunnen ontmoeten."
 

Je zit vol ideeën Inge, dat was een paar jaar geleden ook zo. Waar ben je nu het meeste trots op?

“Mijn team! Samen met Marion, Henriette, Hanneke en Judith runnen we de winkel. We werken al jaren samen. Zonder hen ben ik nergens. Ik ben er enorm trots op dat we zo goed samenwerken ook al hebben we allemaal een sterke eigen mening. Ik kan daar zo van genieten. Ik ben dankbaar voor alle lieve mensen om mij heen. Ik ben enorm goed geholpen tijdens de verbouwing. Mijn lief leidde het project en nog twee van onze mannen waren er voortdurend voor ons. Met de verhuizing kwamen vrienden en klanten helpen en zo zijn we er soepel doorheen gekomen. Echt fantastisch!"
 

Kunnen mensen nog steeds kleding brengen?

“We moeten nu elke zak met niet gebruikte kleding zelf wegbrengen. We hebben binnenkort waarschijnlijk geen container meer. Dit is extra arbeidsintensief. We ontvangen graag kwaliteitskleding en merkkleding. Maar als er een kast wordt leeggehaald vragen we om zorgvuldig de kledingstukken te selecteren en ons alleen de items te brengen die je ook zelf zou willen kopen in onze winkel. Er zijn veel instanties blij zijn met de andere goede kleding.

Wij willen niet ondankbaar zijn maar we zijn ook al op een leeftijd dat zwaar fysiek werk toch steeds meer een uitdaging zal worden. En nu we zelf met de zakken moeten sjouwen hopen we dat er eerst goed wordt bekeken welke kledingstukken ze ons komen brengen.
We hebben ook nog steeds onze boekenkast. We vinden het fijn om mensen die ons iets gunnen iets mee te geven uit dankbaarheid. Bijvoorbeeld een boek, een sjaal of een '3 euro stuk'.”
 

Maar de vleugel heb je niet meer zie ik. Wat is daarmee gebeurd?

“Klopt, op de vleugel werd niet veel meer gespeeld. Hij is nu te koop en staat bij een jong talent zodat hij er tot die tijd op kan oefenen. Ooit zijn we met de ismooi-concerten begonnen, om de intentie neer te zetten om in het pand te kunnen blijven. Die intentie is gemanifesteerd doordat we werden gezien door de ogen van bijzondere mensen.

Mocht er iemand serieuze interesse hebben voor onze witte vleugel dan mogen ze zich melden bij mij. De verhuizing naar dit pand was kostbaar en we zouden de opbrengst goed kunnen gebruiken."
 

Woon je inmiddels in Geldrop?

Inge moet lachen: "Wij wonen in Eindhoven maar ik voel me dankbaar en blij te kunnen werken in Geldrop. Mijn leven is een groot avontuur met een heerlijke rustige basis en dat maakt me gelukkig."


Ik kan nog wel een tijdje met Inge blijven praten. Ik snap wel waarom een ontmoetingsplek in de tuin van ismooi en zeer geschikte plek zou zijn.
Loop eens binnen en proef de sfeer maar kijk dan vooral ook eens rond. Er zit vast iets moois voor je bij.

Succes Inge op je mooie nieuwe stek. Fijn de je bij ons blijft in Geldrop Centrum.Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum