Wintersfeer Geldrop
Interview Frans Verschuren - penningmeester
December 2022Als je op het horecaplein komt word je meteen heel blij. Wat staat de schaatsbaan er prachtig bij. Een ijsbaan van echt ijs en de verlichting is sprookjesachtig. Hoera! Wintersfeer 2022 is een feit! Dat maakt het winkelen in Geldrop Centrum extra aantrekkelijk.


Wintersfeer 2022

Na 3 jaar stil te hebben gelegen is er dit jaar toch weer een ijsbaan. Dat was nog niet zo vanzelfsprekend. Het bestuur had nog wat uit te zoeken. Is het financieel mogelijk in deze tijd met extreem hoge energieprijzen? Is het wel maatschappelijk verantwoord?

Maar het is gelukt met een paar interessante aanpassingen. De warmte die vrijkomt van de motoren die het ijs bevriezen wordt terug naar binnen geleid als verwarming en de verlichting blijft bij daglicht uit. Bovendien mag de baan langer blijven liggen zodat de ijsbaan natuurlijk gesmolten wordt. Dit scheelt energie voor de verwarming bij het smelten van het ijs.

“We zijn ons zeer bewust van het energieverbruik. Gelukkig heeft de gemeente nog een contract tegen ‘oude’ betaalbare prijzen.”

Alle uitdagingen in de toeloop naar Wintersfeer 2022 zijn overwonnen. Mede dankzij de vele vrijwilligers die hart en zaligheid steken in de organisatie kan er dit jaar weer volop geschaatst worden.


Hoe lang ben jij al betrokken bij Wintersfeer Frans?

“Vanaf de eerste keer dat de ijsbaan er ligt ben ik betrokken. Maar voordat het zover was gingen er nog een aantal jaren overheen waar ik niet bij betrokken was. Ik was al eerder gevraagd maar ik zag het niet zitten. Ik was al vaker actief in diverse werkgroepen om iets te organiseren voor Geldrop, maar het was nooit een succes. Ik dacht dat de Geldropenaren er gewoon niet op zaten te wachten.

Maar het tegendeel is waar.
Wat een enthousiasme!
Nu nog steeds na 13 jaar!

We waren even bang dat na drie jaar te hebben stilgelegen de energie eruit was. Maar dat is absoluut niet waar! Iedereen lijkt wel meer enthousiast. In de zomer kreeg ik al opmerkingen: ‘De ijsbaan gaat wel door dit jaar toch?’

En nu ligt hij er! Ik ben enorm trots op iedereen die hieraan heeft bijgedragen.”


Hoe kwam het idee tot stand?

Oud-burgemeester Donders begon het initiatief met de vraag, kunnen we Geldrop Centrum gezelliger maken rondom de Kerstdagen? Wat kunnen we organiseren voor de inwoners? Zo ontstond er een werkgroep waar Leon (van toen ’t Groen), Mireille (Mirage) en Sjef van stratum (toen centrummanager) onderdeel van waren. Zij hebben Wintersfeer uit de grond getrokken.

Het bestuur heeft nu een gedeeltelijke andere samenstelling maar wij zijn deze kartrekkers tot op de dag van vandaag dankbaar dat ze niet hebben opgegeven.


Wat is jouw functie?

“Ik ben gevraagd als penningmeester. Mijn vrouw drong erop aan dat ik toch maar ‘ja’ zei. Maar nu ik er zoveel uren bij betrokken ben weet ik niet of ze dat nog zo leuk vindt, zegt hij lachend. Dit jaar ben ik 13 jaar penningmeester bij Wintersfeer. “


Hoeveel uur per week ben je bezig met de organisatie?

“Ik ben er elke dag vanaf het moment dat het open is. Ik denk soms weleens, nu ga ik er niet naartoe, maar het is als een soort magneet, ik kan gewoon niet wegblijven. Mijn werk begint later in het jaar dan voor andere bestuursleden. Sommigen zijn er bijna het hele jaar mee bezig. Alle vrijwilligers in verschillende commissies zoals communicatie, productie, programmamakers, commercie, financiën en commissie vrijwilligers zetten zich in om het voor elkaar te krijgen. Ik vind het bewonderingswaardig.”


Wat leveren al deze uren jullie persoonlijk op?

Frans benadrukt: “Mensen denken vaak dat wij betaald worden door de gemeente. Maar dat is pertinent niet waar! Iedereen werkt vrijwillig.

Het mag duidelijk zijn dat we met veel plezier werken aan de realisatie van Wintersfeer, anders doe je het gewoon niet. Wat het oplevert zijn de glimlachen op de gezichten van de kinderen en het sociale karakter in het Katoenhuys van ouders en belangstellenden.

We hebben meer dan 100 vrijwilligers! Moet je je voorstellen. Dat is toch uniek?
We kunnen het echt niet voor elkaar krijgen zonder deze fantastische groep mensen. We doen het echt voor de kinderen en de sfeer. We hebben het ontzettend leuk met elkaar.

Natuurlijk speelt er weleens wat, maar dat houdt ons scherp. Maar als je dan ziet hoe de kinderen genieten is alles weer oké. Dat is onze beloning. Daar doen we het voor.”


Is schaatsen in Geldrop Centrum nog betaalbaar?

"De prijzen zijn gelijk gebleven aan andere jaren. Sterker nog we zijn nu bezig dat schaatshuur op dezelfde dag maar 1x betaald hoeft te worden. Ook als je ze tussendoor even inlevert.
We hebben natuurlijk het peuterschaatsen en schoolschaatsen, dat is voor de kinderen gratis. En met de gemeente hebben we afspraken gemaakt dat mensen met een kleine portemonnee gratis entree krijgen.

Ook sponsoren hebben diverse acties voor gratis schaatskaarten. Wij willen dat elk kind in Geldrop en Mierlo de mogelijkheid krijgt om het ijs uit te proberen. Wil je vaker schaatsen dan alleen schoolschaatsen? Een entreekaartje kost 4,- Heb je geen schaatsen dan kost schaatshuur 3,5 euro. Er zijn ook strippenkaarten, vraag daarnaar bij de kassa.”


Het Katoenhuys

“Schaats je zelf niet? Kom dan een bezoek brengen aan het het Katoenhuys. Een gezellige plek om elkaar te ontmoeten en een drankje te doen met uitzicht op de schaatsbaan.

Wij wensen alle kinderen, ouders, grootouders, buren, vrienden, families en kennissen veel plezier op en rondom de schaatsbaan! Een openlucht schaatsbaan met echt ijs is uniek! Geniet ervan zolang het kan!
Tot snel!”

TIP: Combineer winkelen in Geldrop Centrum met een bezoekje aan de schaatsbaan en dan heb je gegarandeerd een fijne dag. Voor meer informatie en de leukste foto's kijk op www.wintersfeergeldrop.nl of Facebook

Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum