Interview met medewerkers Manon, Michiel, Merve en begeleidster Nathalie
Luuxx - Lunet zorg
April 2023Ik stond voor een prachtig pand met een paar stijlvolle treden die mij leidde naar een gezellige lunchroom. Best spannend, ik zie namelijk niet waar ik binnenstap. Ik was verrast toen ik de winkel en het restaurant zag. De mensen die werken in het atelier zaten gezellig aan de tafel te pauzeren en ik werd heel hartelijk ontvangen door Nathalie en de overige medewerkers van Luuxx.


Groepsinterview

Ik had een afspraak met begeleidster Nathalie. Nathalie werkt al 31 jaar bij Lunet zorg en dit doet ze nog steeds met plezier en liefde, en dat voel je. Superleuk dat niet alleen Nathalie plaatsnam aan de tafel maar ook de medewerkers Manon, Michiel en Merve. Heerlijk om te horen hoe enthousiast zij kunnen praten over ‘hun’ lunchroom.


Ik vroeg aan Manon wat is Luuxx eigenlijk?

“Luuxx is een onderdeel van Lunet zorg. Een dagbesteding met een winkel gerund door mensen met een beperking. In de winkel verkopen we spullen die op verschillende dagbestedingen zijn gemaakt en in de lunchroom maken wij je lunch. Iedereen is welkom.”


Michiel wat is jouw functie?

“Ik maak soep en doe de dagzaken.”
Vind je dat leuk?
“Ja”
Nathalie licht toe dat dagzaken al het voorbereidend werk is voor de lunch en diner. Om 15.30 uur sluit de lunchroom en kunnen de mensen van Lunet zorg, die dat willen, komen eten. De medewerkers verzorgen onder begeleiding van een kok de lunch maar ook het diner. Niet alleen op de eigen locatie maar ze koken ook voor een aantal cliënten uit de Schildknaap.”

En jij Merve?

“Ik doe alleen de bediening.”
Heb je het daarmee druk?
“Niet altijd, met mooi weer is het drukker. Dat vind ik leuker. Het is leuk om de bestelling te noteren en het eten te brengen.”


Atelier

In dit prachtige pand aan de Heuvel is er volop bedrijvigheid. Naast een lunchroom is er ook een atelier. Ik mocht even een kijkje nemen en kon met eigen ogen zien hoe nauwkeurig en geconcentreerd er gewerkt wordt. Als je iets koopt uit deze winkel dan weet je zeker dat het met liefde is gemaakt.

Elke dag lopen er drie begeleiders rond. 1 begeleider in de lunchroom, 1 kok en een begeleider in het atelier.


Hoe lang zitten jullie hier nu?

Nathalie: ”Dit pand was al van Lunet zorg maar werd gebruikt als kantoorpand. Dat vonden we zonde van dit mooie pand. Zo’n 5 jaar geleden hebben we hier een dagbesteding/winkel/lunchroom van gemaakt. Alles wat je ziet is gemaakt door onze cliënten. Van de tafels tot aan de foto’s aan de wand.


Een unieke lunchroom

Ik kreeg een rondleiding door het pand en was ervan onder de indruk. Overal zie je uitgebreide procedures met foto’s zodat de cliënten/medewerkers zelfstandig kunnen werken. De cliënten die hier werken zijn leerbaar en sommige van hen kunnen doorstromen naar reguliere horecabanen.

Manon vertelde over haar praktijkbewijs die ze nu hoopt te behalen van keukenassistent, maar ze wil niet weg hoor, ze zit prima op haar plek. Jeroen die op de achtergrond bleef omdat er nu eenmaal gewerkt moet worden is bezig met zijn praktijkbewijs bedieningsassistent. Jeroen gaat zelfs al stagelopen bij reguliere horeca in zijn woonplaats. En Merve duimt dat ze wordt aangenomen voor de opleiding Retail & Detailhandel op Summa Plus.


Ontbijten hoef je niet alleen te doen

Tijdens het gesprek vertellen ze mij dat je ook kunt ontbijten bij Luuxx. Dit is nieuw en dat mag wel meer bekendheid krijgen. “Veel mensen ontbijten alleen, en wij vinden dat niet leuk. Ontbijten hoef je niet alleen te doen, dat kan je samendoen.”

Ben je of voel je je alleen en wil je met anderen ontbijten, loop dan eens binnen tussen 9.30 uur en 10.30 uur voor een ontbijtje. Je bent natuurlijk ook samen welkom. 


Wat moeten wij nog meer weten van Luuxx?

Als ik deze vraag in de groep gooi krijg ik allerlei leuke verhalen over hoe gezellig het is bij Luuxx. Het is vooral jammer dat veel mensen de trap niet op durven te komen om binnen een kopje koffie te bestellen. Zelfs de koekjes en het gebak zijn zelfgemaakt.
Je kunt aan de buitenkant niet zien hoe gezellig het binnen is. Wist jij bijvoorbeeld dat er een heerlijk terras is achter het pand? Daar kan je uit de wind in de zon zitten. Heerlijk deze tijd van het jaar!

Mocht je niet zo van de drukte houden dan is dit ook een fijne plek.
Iedereen is welkom! Loop gerust binnen.

En als je dan toch binnen bent en je wilt een praatje maken, vraag dan gerust aan Manon naar haar liefde voor uilen, aan Merve over haar passie voor zingen en aan Michiel naar het bowlen met zijn moeder.

Bedankt voor de gastvrijheid!
Veel plezier en succes!
Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum