Het SMAEK-atelier
René Huisman
17-01-2022


De horeca is door de pandemie hard geraakt. Alle reden om te klagen maar René klaagt niet, hij is een ondernemer die groeit in crisistijd! Ik kijk er naar uit om hem te ontmoeten. We hebben afgesproken in zijn nieuwe SMAEK-atelier in de Korte Kerkstraat.

Ik ben benieuwd wat hij daar doet naast zijn restaurant aan de Nieuwendijk.
We ontmoeten elkaar voor de deur van zijn restaurant en lopen samen naar het SMAEK-atelier aan de Korte Kerkstraat. We zijn direct in een goed gesprek. Ik heb zoveel vragen maar ik hoef ze niet te stellen. Het enthousiasme van René doet al het werk.

Restaurant SMAEK

Restaurant SMAEK bestaat 6 jaar. René kookt al vanaf zijn 15e en hij wist dat er een moment kwam dat hij een eigen restaurant wilde openen. Zijn vrouw was daar in eerste instantie minder enthousiast over. Toch doet zij op de achtergrond veel werkzaamheden voor beide zaken. Extra leuk is het daarom dat zij sinds kort heeft besloten om haar werk bij PSV neer te leggen en nog meer gaat helpen in het bedrijf. René praat er vol trots over. René en zijn vrouw Dianne hebben twee kinderen (12 en 8 jaar) en wonen niet ver van het restaurant.
 

Exclusiviteit

René wilde in zijn restaurant exclusiviteit en kwaliteit bieden. Het concept van SMAEK is daarom verrassend anders. Je hebt geen kaart maar bestelt een verrassingsmenu. Maar dan wel op een exclusieve manier die je smaakpupillen laten exploderen van genot. Uiteraard wordt het menu aangepast als je allergieën hebt of of iets echt niet lust. Elke maand vervangt René zijn menu zodat gasten graag terugkomen om wat nieuws te proeven.

Zijn gasten zijn van alle leeftijden, jongeren die ervoor hebben gespaard, gasten die iets te vieren hebben tot directeuren en CEO’s. Dat maakt het zo leuk. SMAEK is een totaalbeleving voor iedereen die exclusief en culinair wilt genieten. Maar dan wel in een hele ontspannen relaxte sfeer, vooral niet te stijf!

Het SMAEK-atelier

Het SMAEK-atelier is sinds kort een tweede locatie. Het pandje aan de Korte Kerkstraat is niet meer te herkennen. Waar eerst een bloemenzaak zat is nu een chique kookstudio gemaakt. Zeer smaakvol ingericht. De keuken is modern en van alle gemakken voorzien. Er staat een grote tafel waar je in een besloten omgeving kunt dineren met vrienden, familie of zakenrelaties. Als je het leuk vindt mag je helpen om de gerechten af te maken volgens een fotostappenplan maar je kunt ook voor je laten koken.  

Dit fotostappenplan krijg je ook bij SMAEK@HOME om je gerechten op een culinaire wijze af te maken en te serveren thuis.

Eigen productlijn

Op de planken aan de wand zie ik allemaal producten staan. Dit zijn producten onder eigen label. Denk aan:
  • Sauzen
  • Olijfolie
  • Biertjes
  • Bubbels
  • Chocolade

Deze producten kun je in de webshop kopen en hier ophalen.Ik heb een stuk chocolade mogen proeven, hemels! En ook de soepen zijn de moeite waard. SMAEK staat voor een smaakexplosie bij elke hap die je neemt en dat ervaar je ook met deze kleine afhaalproducten.

Uitbreiden in coronatijd, hoe doe je dat?

“Gewoon doen. Kansen zien en pakken en je niet laten leiden door angst. We hadden vóór de crisis een goed lopend bedrijf en ik was niet van plan om dat door mijn vingers te laten glippen. Ik ben gaan kijken naar kansen en ik heb deze benut. Ik ben acties gaan verzinnen en ik kwam erachter dat mijn gasten mij steunen ook in mindere tijden.

SMAEK@HOME liep als een speer. In 2020 met Kerst hadden we 1100 maaltijden op de plank staan om afgehaald te worden en in 2021 waren dit er 1300! Het is dat je ergens een punt moet zetten om je inkoop te regelen anders waren het er vast nog veel meer geweest.
Heel gaaf om te zien hoe een rij van mensen wachten om een maaltijd van SMAEK op te halen.

Het is natuurlijk zonde om deze mensen niet meer te helpen als straks de deuren weer opengaan. Maar om dat te kunnen doen hadden we uitbreiding van de keuken nodig. En zo is de kookstudio geboren. Met dit pand en deze extra keuken kunnen ook andere plannen gerealiseerd worden.”

Andere plannen? Kan je er alvast wat van verklappen?

“Uitbreiden van gerechten die je kunt ophalen, verhuur van de locatie of privé diners. Voordat we het restaurant openden werkte ik als privé kok. Ik dekte de tafel en kookte voor mensen thuis. Deze thuissfeer haal ik naar Geldrop Centrum door het het SMAEK-atelier
Maar je kunt ook deze ruimte huren voor bijvoorbeeld een eigen wijnproeverij.

Als we aan het koken zijn kunnen voorbijgangers gewoon binnenlopen, ik nodig hen uit dit ook te doen om bijvoorbeeld een van de producten te kopen die op de plank staan. Maar ook om gewoon even hallo te zeggen.
Wij houden van de horeca omdat we houden van de contacten met mensen. “

Dat zal je wel gemist hebben in de afgelopen jaren, hoe ga je daarmee om?

“Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het daar mentaal zwaar mee heb gehad. Niet alleen het contact met de gasten miste ik maar ook het contact met ons team. We werken met een hecht team en dan ineens niets, dát is zwaar.

Ik ben niet iemand die niets doet, laat mij maar bezig zijn. Als ik op 0,0,- kan uitkomen door hard te werken of op 0,0,- door steun te ontvangen en niets te doen, dan kies ik nog steeds voor hard werken. Bezig blijven heeft ervoor gezorgd dat we zelfs in deze tijd zijn gegroeid.

Investeren in deze tijd is wel een risico maar ik blijf vertrouwen houden op betere tijden.  We hebben niet alleen een tweede locatie maar ook het pand aan de Nieuwendijk hebben we pas gekocht. Niet omdat het nu zo goed uitkomt maar omdat die kans voorbijkwam en omdat het kon.

Ondanks alles best prima!


Maar ik wil heel graag open en al mijn plannen gaan uitvoeren!”

Dat snap ik René en ik verwacht dat je niet al te lang meer hoeft te wachten. Veel succes met al je plannen! Bedankt voor de proeverij, je enthousiasme, je openheid en je tijd.


Jolanda Damsma
Namens Geldrop Centrum