Interview Erika Passier
Mede-eigenaar Bakker Bart Geldrop
November 2017

 

Het lijkt altijd spitsuur bij Bakker Bart. Ik stap de winkel en wacht rustig op mijn beurt. Er wordt hard gewerkt om de meest heerlijke broodjes te maken voor de klanten. Ik heb al gegeten maar de geur van brood zorgt er toch voor dat er extra speeksel komt in mijn mond. Als ik vraag naar Erika neemt Robert, mede-eigenaar en echtgenoot van Erika mij mee naar achter. Daar word ik met een grote glimlach op haar gezicht ontvangen door Erika. Ze haalt wat drinken voor me en daardoor krijg ik de tijd om even goed om me heen te kijken. Het valt me op dat alles zo schoon is.

Waarom Bakker Bart?

Ik ben erg benieuwd naar het verhaal achter deze ondernemers en ik begin meteen mijn vragen te stellen. Erika beantwoordt ze een voor een met openheid en geduld. Waarom een Bakker Bart?
“Het is niet zo dat ik al mijn hele leven een droom heb om een Bakker Bart te runnen. Maar soms lopen de lijntjes zo dat het een logisch gevolg is. Robert komt al uit de supermarktwereld en wilde altijd een eigen zaak hebben. Ik heb de luxe gehad om een paar jaar fulltime thuis te kunnen blijven om voor de kinderen te zorgen. Toen de kinderen groter werden heb ik twee dagen in de week bij de vorige eigenaren van Bakker Bart Geldrop gewerkt. Robert was naar een franchise beurs geweest en kwam erg enthousiast thuis. Dat wilde hij gaan doen. We gingen daarom op zoek naar een bedrijf dat we konden overnemen. We hebben nog even gekeken naar een Bakker Bart in Panningen maar toen mijn werkgever in Geldrop vertelde dat hij de zaak ook wilde verkopen, waren we snel rond. We wisten heel goed wat we gingen kopen. ” Kom jij ook uit de supermarkt wereld? “Ik heb de hotelschool gedaan en de Pabo maar toen ik werkte bij de AH heb ik Robert leren kennen. Hij was mijn baas. We hebben nog een tijdje boven de AH in Eindhoven gewoond en toen we een eigen huis wilde kopen zijn we in Genoenhuis terecht gekomen. Dat was een logische plek gezien de werklocatie van ons beide toentertijd.”

Wat vind je van Geldrop?

“De mensen in Geldrop willen elkaar nog graag helpen. Het is echt gemoedelijk. Er heerst een ons kent ons cultuur, het echt dorpse gevoel. Dat vind ik prettig. De ondernemers onderling hebben ook een goed contact. Zo is er bijvoorbeeld een veiligheid Appgroep. Als iemand iets verdachts signaleert wordt dit direct gedeeld in de groepsapp. Zo kunnen we op tijd ingrijpen en de veiligheid van onze klanten waarborgen.”

Wat vind je van de verbouwing aan de Korte Kerkstraat?

“Die doet zeer. Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van de loop in ons dorp. Nu de loop er niet of veel minder is voelen we dit dagelijks in de omzet. We zijn wel blij dat we straks een mooie straat hebben. We zijn ook blij dat het verkeer uit de Korte Kerstraat weg is. De ambulance zorgde soms voor gevaarlijke situaties. We krijgen ook een groter terras. Het terras komt niet helemaal voor onze deur, want daar komt een plantenbak. Dat is mooi natuurlijk maar logisch vind ik die locatie niet. Gelukkig vinden de andere ondernemers uit de straat het geen probleem dat we voor hun deur een terras maken. De verbouwing zal zeker een positief effect hebben. Maar ik twijfel of wij het omzetverlies daarmee terugverdienen.”

Het ruikt hier heerlijk. Bakken jullie alles zelf?

“We bakken niet alles zelf maar wel veel. We hebben hier grote ovens waar we het brood in bakken. Veel mensen denken dat wij alles inkopen, maar dat is niet zo. Robert zet 's middags de deegstukken op en decoreert ze, daarna gaat het in de rijskast waar het gedurende de nacht ieder uur een graadje warmer wordt zodat als hij 's morgens binnen komt het brood vers gerezen is en hij het kan insnijden en bakken. We doen alles wat een warme bakker ook doet behalve het deeg kneden. Wij krijgen deegrollen aangeleverd. We bakken koekjes en ook het kerstbrood is vers door ons gebakken. Zo krijgen onze klanten niet alleen de lekkerste en verste producten maar wij kunnen heel goed op maat bakken zodat er geen overschot of tekort is.”

Kun je het werk goed combineren met je gezin?

“Onze taakverdeling is heel helder. Robert doet de productie en ik regel het in de winkel. We hebben een zoon en dochter en die werken ook beide mee in de zaak. Het is een echt familiebedrijf geworden. Zelfs mijn vader werkt mee op donderdag en ik kan altijd op mijn moeder bouwen op drukke momenten of bij evenementen. Goed personeel vinden is lastig. Gelukkig hebben we een vaste kern medewerkers waar we goed op kunnen bouwen. We zijn heel blij met Kelly onze rechterhand. Zij kan ook bakken en neemt het van ons over zodat wij ook op vakantie kunnen met het gezin. Wij realiseren ons dat die belasting heel groot is dus we willen graag op kort termijn nog iemand opleiden om Kelly te ontlasten als wij gezamenlijk weg zijn. Zelf probeer ik op woensdag vrij te zijn om de zaken thuis te regelen. Maar dat lukt niet altijd.”

Wat moet ik nog weten over Bakker Bart? 

Kom eens binnen voor een kopje koffie met iets lekkers. Sinds kort zijn wij ook officieel leverancier van Houwens vlaaien. Daar zijn er trots op dat we nu een nog betere kwaliteit vlaaien kunnen aanbieden. We zijn benieuwd wat dat ons gaat brengen. Bij ons koop je overigens op elk moment van de dag iets dat net is gebakken

Wij bezorgen ook thuis. Dat is voor veel mensen nog niet bekend. Als je een bestelling doet van 25 euro of meer is het bezorgen ook nog eens gratis. Kijk eens op bakkerbart.nl. Daar kun je je bestelling doen.

Ik ga eens op de website kijken naar de mogelijkheden. Lijkt me zeer gemakkelijk als ik een feestje heb Bedankt Erika voor het kijkje in de keuken. Hopelijk loopt het dadelijk storm! 

 

Jolanda Damsma | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum