Kaffee Peijnenburg & Hotel Nijver
Interview Wencke van Nisselrooij-Hofstede  
Mei 2025




Het Horecaplein wordt door veel inwoners gezien als het kloppende hart van Geldrop Centrum. Kaffee Peijnenburg is hier niet meer weg te denken. Niet zo lang geleden heeft de zaak een grote verbouwing ondergaan. Ik ben natuurlijk benieuwd naar het resultaat én naar het verhaal van Wencke. Wanneer ik de horecagelegenheid binnenstap, valt meteen op dat de vertrouwde sfeer is gebleven. Dat geeft een fijn en welkom gevoel.


Ben jij een echte Geldropse, Wencke?

"Ja, ik ben geboren en getogen in Geldrop. Wij woonden aan het grote bos. Mijn ouders zijn echte Amsterdammers die hier terechtkwamen door het werk van mijn vader. Hij werkte voor een bouw- en ontwikkelmaatschappij. Bij ons thuis zijn we Ajax-fans," zegt Wencke lachend.


Wist je meteen wat je later wilde worden?

"Ik heb op het Strabrecht College gezeten. Eigenlijk wilde ik politieagent worden, maar door het werk van mijn vader kwam ik in aanraking met de hotelwereld. Dat vond ik ook heel interessant. Daarom ben ik naar de hotelschool gegaan en heb ik uiteindelijk zestien jaar bij De Brug in Mierlo gewerkt."


Was dat je eerste baan?

Lachend zegt ze: "Nee, ken jij de Receptomaat nog? Dat waren automaten in de supermarkt waar je recepten kon uitprinten. Wat je nu overal online vindt, kon je toen op een zuil in de supermarkt vinden. Ik mocht daarvoor recepten uitwerken. Die recepten werden opgeslagen op een floppydisk en zo naar de automaten gestuurd. Geweldig hoe innovatief dat toen was! Toen het bedrijf failliet ging, kwam ik terecht bij De Brug."


Hoe ben je horecaondernemer geworden?

"Dat was geen droom van mij of zo. Mijn vader heeft het hotel en Kaffee Peijnenburg ontwikkeld en vroeg aan mij en mijn man Carlo of dat iets voor ons was. Carlo was toen directeur van een autoschadebedrijf, maar hij was ook al ziek. Hij wilde nog iets moois achterlaten. Carlo had de ervaring met het runnen van een bedrijf en personeel en ik had de kennis van horeca. In 2010 ging Kaffee Peijnenburg open en in 2011 kwam Hotel Nijver erbij. In 2014 hebben wij het overgenomen.

Het was vreselijk hard werken, zeker met een jong gezin. We hebben twee jongens, Teun (23) nu volledig werkzaam binnen het bedrijf en Hein (21) werkt nu zelfstandig als schilder. Maar toen waren nog jong en hadden meer begeleiding nodig. Carlo werd steeds zieker. Ik werkte meer dan 90 uur per week en zorgde ondertussen ook voor de kinderen. Hoe ik dat heb gedaan? Geen idee. Gelukkig hadden we een goed team gecreëerd. Carlo vond investeren in goed personeel belangrijk, en dat heeft zich uitbetaald. Hij dacht ook vooruit. Hoewel hij nooit een hond wilde, stond hij erop dat we een hond namen. Die hond was mijn steun toen Carlo overleed. Op 29 november is het tien jaar geleden dat we afscheid van hem moesten nemen.

Ook Jurgen Bakemans heeft me er echt doorheen gesleept. Hij heeft mij mede gevormd en sterker gemaakt. Onze relatie is mede daardoor hecht geworden."


Hoe gaat het nu met Kaffee Peijnenburg en Hotel Nijver?

"Goed! Hoewel corona een zware klap was. We waren net uit de rode cijfers, toen ineens tien maanden geen inkomsten kwamen. Ik wilde mijn team behouden en heb zelfs een kok aangenomen in die periode. Toen we weer open mochten, waren we er helemaal klaar voor. We zijn nog bezig met afbetalen van die tijd, maar de business loopt gelukkig goed.

We hebben een prachtig terras dat snel volstroomt bij mooi weer. Binnen is onlangs de verbouwing afgerond. Er is een grote nieuwe bar met acht wijnkranen, twaalf bieren op tap en nieuwe apparatuur. We vonden het belangrijk dat de bekende sfeer behouden bleef. Daarom zijn de posters nog steeds aanwezig, maar nu in de vorm van strak behang."


Wat zijn je toekomstplannen?

"Er zijn plannen, maar daar kan ik nu nog niet veel over zeggen. Wat we willen is een permanente overkapping voor het terras. De tijdelijke oplossing voldoet, maar iets structureels zou veel mooier zijn."


Hoe ervaar je het werken in Geldrop Centrum?

"De samenwerking met de andere horecaondernemers is super goed. We lenen spullen van elkaar en weten dat we elkaar versterken. Ik ben trots op wat we hebben opgebouwd en ik werk nog elke dag met plezier. Dat komt niet alleen door onze gasten, maar zeker ook door het geweldige team waarmee ik samenwerk.

Als horecaondernemer sta je 24/7 aan, maar gelukkig wonen we dichtbij en ben ik er snel als dat nodig is. We heten alle gasten van alle leeftijden en achtergronden van harte welkom bij Kaffee Peijnenburg. Laat de zomer maar komen!"

Nieuwsgierig naar de vernieuwde bar? Stap gerust eens binnen bij Kaffee Peijnenburg en proef de vertrouwde sfeer zelf! Bedankt Wencke voor je tijd en enthousiasme, veel succes met alles wat je onderneemt.





Jolanda Damsma | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum