Interview Jacques van Bragt
JvB
September 2016

 

Jacques van Bragt behoeft geen introductie als je een ‘echte Geldropse’ bent. Maar toch was ik nieuwsgierig naar zijn ‘chocoladewinkel’ aan de Langstraat. Op een zonnige dinsdag loop ik patisserie en chocolaterie JvB binnen. De chocoladelucht komt mij tegemoet. Ik bekijk de ware kunstwerken van gebakjes en de bijna perfecte worstenbroodjes en het water loopt me in de mond. Aan de wand hangen oranjekleurige planken met daarop de heerlijkste chocoladeverassingen , knapperige koekjes en zoutjes keurig ingepakt. Deze winkel is een feest voor mijn zintuigen.

Nieuw recept

Jacques staat al op me te wachten in zijn witte jas met hier en daar een chocoladevlek. Hij biedt me een stoel aan in zijn kantoor. We zijn nog maar net in gesprek en er begint iets te piepen. Er moet een taart worden omgedraaid. Hij vertelt dat hij een nieuw recept heeft uitgeprobeerd. “Morgenochtend wordt deze taart aangesneden en gaan we proeven of het de winkel in kan.”

50 jaar Van Bragt

In maart 2017 bestaat Jacques van Bragt, Patisserie & chocolaterie 50 jaar. Een familiebedrijf waar Jacques trots op is. Ik kijk naar zijn dochters van 8 op zijn computerscherm en ik hoop stiekem met papa mee dat zijn dochters het leuk vinden om de patisserie voort te zetten. Jacques is al bezig met de voorbereidingen op het 50 jaar bestaan. Wil je er meer over weten? Houdt dan de Facebookpagina van JvB in de gaten!

Jacques en Geldrop

Jacques is niet in Geldrop geboren maar is op vier jarige leeftijd in Geldrop komen wonen. Zijn vader is wel in Geldrop geboren. Nadat zijn moeder te veel collega’s in hetzelfde dorp ging verwelkomen voelde ze aankomen dat verkopen steeds moeilijker ging worden in het kleine dorpje waar zij woonden. De familie besloot terug naar Geldrop te gaan. Jacques heeft naast de Nazarethschool in de Stationsstraat de MAVO in de Heggenstraat afgerond om vervolgens naar de vakschool te gaan. Op zijn 16e is hij gaan werken in het familiebedrijf.

Spijt?

Ik vraag hem of hij ooit spijt heeft gehad van die beslissing. “Niet voor het vak dat ik heb gekozen, dat vind ik nog steeds geweldig. Maar destijds vond ik het wel moeilijk dat ik mijn vrienden ontgroeiden. Zij gingen naar school en we bevonden ons in een totaal andere belevingswereld. Ik verloor het contact omdat ik de aansluiting miste. Dat vind ik nog steeds jammer. Ik vraag me soms af hoe ik dat anders had kunnen doen.”

Centrum Geldrop

Ik vraag Jacques hoe betrokken hij is bij Geldrop Centrum. “Zeer. Ik ben voorzitter van de Winkelgroep Geldrop. Ik wil graag mijn bijdrage leveren om het centrum van Geldrop levend te houden en te verbeteren.” Ik vraag hem wat hij op de agenda zou zetten als hij het voor het zeggen had. “Ik wil graag dat meer ondernemers hun gevel verbeteren. Er is hiervoor een subsidiepot ‘subsidie gevelverbetering’ en ik hoop dat veel ondernemers daar gebruik van gaan maken. Dat zou een positieve invloed hebben op de uitstraling van Geldrop Centrum.” Ik vraag hem naar zijn mening rondom de verbeteringen die al zijn uitgevoerd. Het Horecaplein, de Langstraat en in het voorjaar is de Kerkstraat aan de beurt. Ik vind zeker dat we op de goede weg zijn!” “Er zijn daardoor niet meer bezoekers naar mijn winkel gekomen. Maar dat kan ook komen omdat mensen denken dat we te chique en te duur zijn, wat overigens niet waar is.

Toekomst

Ik ben benieuwd of er plannen zijn om Geldrop te verlaten. “Die zijn er wel geweest, maar Van Bragt is Geldrop en ik voel me hier thuis. Er zijn zeker geen plannen om te vertrekken." Heb je nog andere toekomstplannen? “Ik wil gaan werken aan de drempelvrees die sommige mensen toch nog hebben als ze mijn winkel zien. Ja, mijn gebakjes zijn anders dan die van de supermarkt. Dat proef je! Maar ik ben niet zo duur dat je niet af en toe een gebakje kan proeven. Van een half gebakje van mij kun je misschien wel meer genieten dan van een heel gebakje van de supermarkt.”

Prijzen

Ik kijk naar alle oorkondes aan de muur en ik kan me voorstellen dat men drempelvrees heeft. De inrichting is chique en de kwaliteit is super. Elke stukje chocolade is met liefde en zorg gemaakt. Daar zit natuurlijk een prijskaartje aan? “Dat kan ik niet ontkennen, ik kan ook nooit concurreren qua prijs met de overige aanbieders. Onze ingrediënten zijn van het hoogste niveau en ook daar zit een prijskaartje aan. Maar de beleving van een gebakje van Van Bragt, of de smaak van een bonbon die met aandacht en liefde is gemaakt, is de prijs meer dan waard. Je hoeft ook niet meteen een doos vol bonbons te kopen. Al koop je er maar 1, die smaaksensatie gun ik iedere chocoladeliefhebber. En de prijzen zijn echt niet zo heel hoog. Juist omdat ik kwaliteit voor iedereen betaalbaar wil houden. Kom gewoon eens kijken!”

Kijken heb ik nu gedaan, volgende keer wil ik proeven Bedankt voor het kijkje in je keuken Jacques. Succes met de voorbereidingen op het 50-jarig bestaan!


Jolanda Damsma | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum