Weverijmuseum
Jacqueline Jansen
Augustus 2024




Vandaag ga ik een stukje geschiedenis snuiven in het Weverijmuseum. Jacqueline is directeur van dit museum sinds januari 2024. Op dit moment is er een expositie van Tweka te zien. Het is een tijdje geleden dat ik het museum bezocht en ik ben benieuwd naar de geschiedenis van Geldrop maar ook naar de geschiedenis van Jacqueline.

Ik wacht op haar bij het imposante waterrad dat vanuit de museumwinkel met ambachtelijk geweven textiel te bewonderen is. De goedlachse Jacqueline komt vrolijk aanlopen en begint meteen met een privé tour door het museum. Vol enthousiasme vertelt ze over wat we zien. Haar kennis is indrukwekkend. Het gaf mij de gelegenheid om haar en het museum iets beter te leren kennen.


Kom jij zelf ook uit Geldrop Jacqueline?

“Nee, ik ben geboren in Oss en woon al jaren in Venlo met mijn partner. Onze kinderen van 22 en 24 (m/j) studeren en zijn het huis uit. Ik wilde een nieuwe uitdaging en zag de vacature en heb gesolliciteerd. Nu kom ik drie keer in de week in Geldrop.”


Dat maakt mij nieuwsgierig, hoe verliep jouw weg naar deze functie?

“Ik heb jaren gewerkt bij Canon op de afdeling Research & Development. Ik hield mij vooral bezig met gebruikersgemak en de bediening van de apparaten. De digitale interface heb ik volledig mee vorm gegeven. Die ontwikkeling was interessant maar uiteindelijk werd het veel van hetzelfde.

Ik wilde nieuwe dingen leren en daarom ben ik Kunst- & Cultuurwetenschappen gaan studeren. Een fulltime studie met veel zelfstudie en werkgroepen samen in een klas met jonge mensen. Dat vond ik heel inspirerend. Daarnaast bleef ik werken bij Canon, ondertussen als conservator van de bedrijfskunstcollectie.Ik ben nu 58 en ik studeerde af toen ik 56 was.

Toen ik de vacature zag voor directeur bij het Weverijmuseum, werd ik daar direct heel blij van. De geschiedenis van de maakindustrie, de technische innovaties, de impact van industrialisatie en globalisatie zijn vergelijkbaar. Canon toont deze ontwikkelingen in het eigen Océ museum, het Weverijmuseum brengt deze verhalen over de textielindustrie van Geldrop-Mierlo.
Ik vind het leuk om mee te werken om het Weverijmuseum naar een hoger niveau te tillen.”


Wat vind je zo mooi aan de voormalige productie van textiel?

“De kwaliteit van ambachtelijk werk vind ik indrukwekkend. Echt heel mooi hoe de patronen zichtbaar worden bij het bewerken van garen of wol. Kijk eens naar de motieven van de zwemkleding van de Tweka, echt vakwerk. De stukken die je hier ziet zijn al heel oud, en toch zijn ze nog goed van kwaliteit, sommige ontwerpen zou je nu nog kunnen dragen op een populair feestje. Kwaliteit gaat lang mee. In de wegwerpmaatschappij waarin we nu leven is kwaliteit niet meer doorslaggevend bij een aankoop.”

De tentoonstelling van Tweka is echt een aanrader! Heel vermakelijk ook hoe de spot wordt gedreven met de reclamespotjes van badkleding. Waar je normaliter topmodellen in strakke lijven zwemkleding ziet promoten, zie je in het Weverijmuseum 50+ mannen die vooral sportief meedoen met een vleugje zelfspot aan de fotoshoot. Er worden ook reclames van Tweka van het eerste uur getoond op schermen, let vooral op de tekst.


Ik zie dat er gewerkt wordt met jong talent?

““Ja leuk he? Op basisscholen is er lesgegeven over de geschiedenis van weven en we hebben gevraagd of leerlingen een ontwerp willen maken. Die tekeningen zie je hier op deze wand. Van elke school hebben we een ontwerp ook daadwerkelijk geweven, die ontwerpen hangen voor het raam. Ook hebben we gewerkt met de 1e jaar leerlingen van Summa Fashion. Super verrassend hun creativiteit en hun blik op Tweka. Een aantal ontwerpen kun je ook bewonderen tijdens de expositie van Tweka. Mooi om op deze manier ook een verbindend karakter te motiveren.”


Wil je nog iets kwijt?

““Zaterdag 10 augustus is er hier op het plein voor het Weverijmuseum en de Weeffabriek onze textielmarkt. Het plein staat dan vol met kraampjes met garens, stoffen en van alles van textiel. Heel erg gezellig! Multi(f)vocaal treedt op met de Tweka Marsch, er zijn diverse
demonstraties en ook twee lezingen. Eén fantastische lezing over hoe van het stugge wol een heerlijk zachte deken wordt gemaakt. Heel interessant is het volgen van dit proces. De andere lezing gaat over de Tweka-expositie met een verborgen geschiedenis over
ondergoed.

De lezingen kosten 5 euro of 7,50 voor beide lezingen. De kaarten zijn verkrijgbaar op de markt.
De markt zelf is gratis toegankelijk.

Dank aan alle vrijwilligers die het museum met een warm hart draaiende houden. Ik hoor
net dat een weefmachine die volledig gerestaureerd is, nu weer werkt. Dankzij het oneindige
geduld en enthousiasme van vrijwilligers.. Mooi is dat!”

Bedankt Jacqueline voor je tijd, je enthousiasme en je verhalen.

-

Een bezoek aan het Weverijmuseum en de Tweka expositie is zeker de moeite waard! Je kunt ook even alleen binnenlopen om iets te kopen in de winkel. Dan heb je zeker iets van kwaliteit.




Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum