Jaap Schroijen
Druif & Graan
8 februari 2022 Ik had met Jaap om 12.30 uur afgesproken in zijn winkel. Toen ik binnenliep was hij geconcentreerd een drankcadeau aan het inpakken zodat zijn klant iets leuks (en lekkers) te geven had. Dat gaf mij de tijd om even rond te kijken. De winkel is sfeervol ingericht. Het huiskamergevoel overheerst. Leuk om eens binnen te lopen om te kijken hoeveel verschillende dranken er te koop zijn.


Mooie winkel Jaap, niet echt een gangbare drankwinkel?

“Dat is het ook niet en toch ook weer wel.  Natuurlijk kan je hier alle dranken verkrijgen die bekend zijn, maar daarnaast willen wij graag een minder bekende variant aanbieden. Wij hopen dat mensen bereid zijn om ook eens wat anders te proeven. Natuurlijk zijn die bekende merken van goede kwaliteit en lekker, maar soms is juist het onbekende een aangename verrassing.”


Heb je altijd al een drankwinkel willen beginnen?

“Ja! Ik wilde altijd al mijn eigen winkel. Drank was daarna een logische keuze. Ik heb altijd in de horeca gewerkt, vooral bij feesten en partijen. Daarnaast drink ik zelf graag een biertje.”


Waarom drink je graag bier?

“Er zijn zoveel verschillende soorten bieren. In de winkel hebben wij al 500+ soorten staan. En dit wisselt met regelmaat. Als liefhebber wilde ik een bierenspeciaalzaak beginnen. Doordat ik mij ging verdiepen in allerlei soorten drank kwamen daar ook wijnen bij. Mijn vrouw (die een ondersteunende rol heeft) en ik hebben net een wijnopleiding afgerond. We hebben ongelooflijk veel geleerd. Veel theorie maar daar hoorde natuurlijk ook wijn proeven bij. We vonden het leuk om dieper in te gaan op het ontstaan van wijn en in te zoomen op de diversiteit. Zo hebben we wijn opnieuw leren waarderen.”


Waarom hebben jullie gekozen voor Geldrop?

“Ik ben opgegroeid in Geldrop en ik heb hier ook een tijdje in het centrum gewoond. Nu woon ik met mijn vrouw in Mierlo. Geldrop is zoveel mooier geworden de afgelopen jaren, het is een leuke plaats om een winkel te hebben. De mensen zijn vriendelijk en toegankelijk. Dat ben ik ook dus dat past prima. Als ik zelf een bijzonder biertje wilde drinken moest ik altijd naar Eindhoven fietsen. Ik denk dat ik niet de enige liefhebber ben van een lekker drankje of bijzonder biertje in Geldrop.”


Je bent gestart midden in de pandemie. Een bijzondere tijd. Hoe gaat het?

“Het was bij mij al een tijdje aan het kriebelen om iets anders te gaan doen. Corona bevorderde die stap. Door de pandemie kon ik mijn werk in de horeca niet meer doen. Ik kon mij daardoor volledig focussen op mijn plannen voor een drankwinkel. Wij mochten gedurende de pandemie gewoon openblijven. En misschien heeft dit juist voor ons goed uitgepakt. Mensen geven toch graag geld uit voor een drankje. Als dat niet in de horeca kan, dan maar thuis.”


Heb je nog plannen met de winkel?

Ja, maar die plannen staan nog wel in de koelkast. Dan kan je denken aan workshops of proeverijen. Maar ook zelf gaan struinen over de wereld om drank te importeren en een eigen biertje brouwen staan nog op de planning.

Allemaal leuke plannen. Alles is erop gericht om mensen uit te dagen bewuster te gaan proeven. Wij hebben ervaren dat een drankje dan veel lekkerder is. Altijd hetzelfde drinken is toch zonde?


Ik zie dat je ook glazen verkoopt?

Als je een drankje uit het juiste glas drinkt dan is het nog lekkerder. Wil je weten welk glas het meest geschikt is? Vraag het me gerust.


Waarom komen we bij jullie?

Voor het verrassende assortiment maar ook voor mijn persoonlijk advies. Mijn kennis en ervaring is ruim. Ik heb altijd een goed advies voor een drankje. Of het nu wijn is bij een speciaal gericht of een speciaal biertje voor een mooi moment.

--

Bedankt Jaap voor je tijd en enthousiasme. Voor de inwoners van Geldrop en omgeving wil ik zeggen; ‘Houd je van een drankje?” Loop dan eens binnen bij Druif & Graan op de Korte Kerkstraat. Het is een verrassend leuke winkel met veel keuze.

Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum

Ps. Ik heb mij laten vertellen dat de limoncello populair is. Ze hebben ook hier veel keuze in. Ze hebben zelfs echte Geldropse limoncello. Leuk verpakt in een zak zodat het ook nog eens een heel leuk cadeautje is.