Interview Anouk en Toon van de Berg
Sushi, Traiteur & Viswinkel van den Berg
Oktober 2019Ik liep de winkel binnen en zag een prachtige vitrine met de heerlijkste gerechten. Bijzonder dat het helemaal niet zo sterk naar vis ruikt. Dit betekent dat alles vers is. Ik zie dat het eetgedeelte is afgesloten en dat maakt me nieuwsgierig. Ik meld mij en ik wacht even tot ik een plek aangewezen krijg om te zitten.

De laatste werkzaamheden worden nog even snel verricht, twee leuke meiden worden van hun tafeltje gestuurd en in de deuropening kijkt een vriendelijke man mij aan met een glas wijn in zijn hand.

De dames bleken een dochter met vriendin en de vriendelijke man is de vader van Anouk, die iedere morgen vanaf zes uur mee komt werken in de winkel. Verder werken er nog een nichtje en neefje. Dit is een familiebedrijf en ik houd van de gemoedelijke uitstraling in combinatie met de professionele blik van de vitrine. Toon neemt even tijd voor me en ondertussen werkt Anouk door.


Ik zie dat het eetgedeelte is afgesloten, val ik meteen met de deur in huis. Waarom?

“Ja dat klopt, we speelden al eventjes met de gedachte om dit gedeelte af te sluiten. Daarvoor spelen er twee redenen. 1. We kunnen de ruimte goed gebruiken. 2. Het kost personeel dat we niet hebben.

Vooral het laatste heeft ons doen besluiten het eetgedeelte op te geven. We hebben wat wisselingen van personeel gehad en dit bleek het beste moment om de knoop door te hakken.

We hebben nu een groter magazijn en een kantoor gemaakt én we hebben een keuken gemaakt om bijvoorbeeld sushi te maken die heel populair is bij ons. Daar hebben we nu meer ruimte en tijd voor. We hebben zelfs een sushi robot kunnen aanschaffen om nog meer sushi te kunnen maken.

Ik heb nu ook meer tijd om mij bezig te houden met nieuwe recepten voor in de vitrine. Daar ligt mijn hart.”
 

Toch nog even terug naar het begin, hoe lang zitten jullie nu al hier?

“13 jaar geleden hebben we het hier gekocht. En daar hebben we nog geen dag spijt van gehad. Ik ben met het vak in aanraking gekomen door mijn broer. Hij had een viswinkel in Tilburg en ik ben daar op achttienjarige leeftijd bij ingestapt als mede-eigenaar. Wij verkochten de zaak omdat mijn broer iets anders wilde gaan doen. Maar ik had de smaak te pakken. Samen met Anouk hebben we besloten het avontuur verder door te zetten en we hebben ons gevestigd in Geldrop.”
 

Komen jullie niet uit Geldrop?

Nee, ik kom uit Beuningen en Anouk uit Tilburg. We zijn na een half jaar naar Geldrop verhuisd. Ik vind Geldrop een heerlijk dorp om te werken en wonen. De mensen zijn aardig en gemoedelijk. Ik houd wel van die Brabantse gemoedelijkheid. Ook als we geen winkel meer in Geldrop zouden hebben, zie ik geen reden om hier weg te gaan.

We zijn thuis.”

 

Wat vind je van Geldrop Centrum?

“Ik zie dat er hard aan getrokken wordt door een aantal actieve ondernemers. Daar heb ik veel respect voor. Ik zeg eerlijk, ik kan het niet opbrengen. Ik ben elke dag rond 5.00 uur op de zaak en ik ben blij als ik om 20.00 uur thuis ben. Ik heb daarom veel respect voor de ondernemers die dat wel doen.

Wij lopen eigenlijk vanaf dag 1 al goed en daar zijn we dankbaar voor, maar ik kan me voorstellen dat andere ondernemers met de komst van Internet het soms moeilijk te halen hebben. Elk initiatief om het centrum onder de aandacht te brengen juichen wij toe.“
 

Wat het is geheim van jullie succes denk je?


“Dat is natuurlijk moeilijk vast te stellen. We vinden het gewoon leuk. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met nieuwe gerechten en het opmaken van onze vitrine zodat het elke keer weer een smaakvol geheel is. Onze klanten waarderen dat. Ze komen regelmatig langs om nieuwe gerechten mee naar huis te nemen om te proeven.

Wij garanderen dat de vis vers is. Dat vergt soms wat creativiteit wat betreft inkoop maar het lukt praktisch altijd. Wij willen gewoon geen ‘nee’ verkopen. Ik vind het ook belangrijk dat onze klanten een prettige beleving hebben. Goede service en een correcte behandeling vind ik meer dan vanzelfsprekend. Als wij een stapje extra kunnen zetten, dan zullen wij dat doen.

Ik vind de betrokkenheid van onze klanten ook een feestje. Als ze vragen hoe mijn vakantie was, dan maakt dat mijn werkdag extra goed. We willen die betrokkenheid ook tonen richting onze klanten.


Wat weten we nog niet van jullie?

“We maken steeds meer sushi, dat loopt ook heel goed. Je kunt bestellen en ophalen, we hebben altijd voorraad. We zijn ook bekend om onze Poké bowl. Daar is steeds meer vraag naar. Van Oorsprong uit Hawaii. Een heerlijk gerecht uit eigen keuken. Wij zijn altijd de trend voor met onze gerechten. Daarvoor halen wij inspiratie uit België. In België lopen ze op visgerechten voor op Nederland.

90% van onze gerechten komt uit eigen keuken. Wij hebben veel kant- en klaar gerechten om gezond, gemakkelijk en lekker te eten.

Heerlijk voor de feestdagen!

Ik raad iedereen die van vis houdt het aan om een van de heerlijke Visdelicatessen van Toon van de Berg te proeven.

Bedankt Toon en Anouk voor jullie tijd en verhaal.

Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum