Luc Pruijn
Directeur Bibliotheek Dommeldal
juli 2017

Ik was benieuwd wat er gebeurt in het gebouw dat veel Geldroppenaren goed kennen: De Bibliotheek. Je mag van het pand vinden wat je wilt, maar in het gebouw gebeuren er mooie dingen.

Ik praat met Luc Pruijn uit Arnhem, en al 10 jaar directeur van Bibliotheek Dommeldal.

Hoe komt een Arnhemmer in Geldrop terecht?

“Ik ben opgeleid als historicus en heb gewerkt in musea. Toen ik een project begeleidde waarbij museum, bibliotheek en het archief samen werden gevoegd kwam ik in aanraking met de activiteiten van een bibliotheek. En dat boeide me. Toen ik de functie directeur Bibliotheek Dommeldal in Geldrop zag staan kon ik het niet laten om te solliciteren. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Waar ben je de afgelopen 10 jaar vooral mee bezig geweest?

Luc lacht en zucht een keer diep.

  • “Mijn eerste uitdaging was de fusie. Geldrop, Mierlo, Nuenen en Son & Breugel werden gezamenlijk Bibliotheek Dommeldal. Dat is goed gelukt. Er is echt één cultuur ontstaan.
  • De volgende uitdaging was de bezuiniging. We werden genoodzaakt om een kwart(!) te bezuinigen. Dat is veel! Ook dat is gelukt. We hebben geen mensen hoeven te ontslaan of deuren moeten sluiten.
  • Toen kwamen de grote operaties rond het sociaal domein* en alle uitdagingen daaromheen. We hebben ons ingezet om taalonderwijs en computeronderwijs te geven. Medewerkers van de Bibliotheek verzorgen deze opleidingen voor een breed publiek: van laaggeletterden tot ouderen. Bekijk ons cursusaanbod eens op de website om te zien voor welke activiteiten je bij de bibliotheek terecht kunt.
  • De laatste uitdaging, waar we nu middenin zitten, is het bijvoegen van de bibliotheek Heeze-Leende per 1 augustus 2017.  Zij hebben Bibliotheek Dommeldal uitgekozen omdat onze organisatie innovatief en vooruitstrevend is. Een mooier compliment kunnen we toch niet krijgen?”

“De bibliotheken hebben zichzelf opnieuw uitgevonden”

Minister Bussemaker

*sociaal domein omvat alle inspanningen die gemeente verricht rond werk, zorg en jeugd op basis van de WMO, de Participatiewet en de Jeugdwet. Onder sociaal domein vallen ook alle aanverwante taken. Wil je meer weten?

Worden er nog wel boeken uitgeleend?

Jazeker! 20% van de gehele Nederlandse bevolking is nog altijd lid van een bibliotheek. Wij hebben in Bibliotheek Dommeldal 550.000 uitleningen per jaar. En het ledenaantal is groter dan b.v. de gehele bevolkingsadministratie van Son & Breugel.

We gaan wel met de tijd mee. We lenen nu ook e-books uit en bieden computerbestanden aan. Ook werken we met de betere mediamogelijkheden voor bijvoorbeeld taalonderwijs. In de Bibliotheek vind je ook grote schermen waar je van alles kunt opzoeken.

Wat vind jij van Geldrop?

Daar moet hij even over nadenken.

“In Geldrop heerst best een beetje een moppercultuur. Het is een uitdaging om dat te keren. Geldrop wordt naar mijn mening ondergewaardeerd.

Er staan alleen al in het dorp mooie panden, in de kasteeltuin mooie planten en dan heb ik het nog niet eens over de prachtige kerk. Geldrop kent bijzondere plekjes, waar we gewoon trots op mogen zijn.”

“Kijk eens met andere ogen als je een wandeling maakt door Geldrop.

Waar ben je het meest trots op de afgelopen 10 jaar?

“Als bibliotheek werk je altijd met partners om zaken voor elkaar te krijgen. We werken met of in opdracht van de gemeente om de uitdagingen die de maatschappelijke veranderingen met zich meebrengen zo goed mogelijk vorm te geven.

In dat kader ben ik er trots op dat we de bezuinigingen hebben overleefd. Dat we daarna dan door onze innovatieve en vooruitstrevende gedachtegoed zijn uitgekozen om ook de bibliotheek Heeze –Leende opnieuw vorm te mogen geven is ook iets om trots op te zijn.”

Ik voel de positieve energie als hij dit zegt met een grote lach op zijn gezicht.

Wat weten wij nog niet van de Bibliotheek?

  • “Wij gaan op de tweede verdieping verbouwen en dan komen daar ruimtes die (ook) ondernemers kunnen huren, voorzien van alle moderne apparatuur.  Neem contact met ons op als je daar meer over wilt weten. Per 1 september vind je hierover meer informatie op onze website.
  • Wij zijn zelf ook cultureel ondernemer. Niet alle activiteiten worden financieel ondersteund door de gemeente. Wij geven bijvoorbeeld lezingen en organiseren literair café die volledig zelfvoorzienend zijn.
  • Geldrop heeft een computercafé waar korte presentaties worden gegeven over een actueel internet onderwerp. Na de zomer worden de nieuwe onderwerpen bekend gemaakt. Dan is er weer elke woensdagochtend vrije inloop tegen 4 euro entree.

En we blijven ontwikkelen.”


Luc heeft me in een klein uurtje weer warm laten lopen voor de bibliotheek. Bedankt voor je tijd en je enthousiasme Luc.

Loop er eens binnen en bekijk de mogelijkheden. Blijf op de hoogte van de activiteiten via www.bibliotheekdommeldal.nl, of abonneer je op de gratis digitale nieuwsbrief link:
 Je zult met heel andere ogen naar het gebouw gaan kijken!

Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum