Centrummanager
René Veldhuizen
Geldrop Centrum
Ik ontmoet René in de Weeffabriek. Een plek waar hij regelmatig te vinden is. Als je René tegenkomt is hij vrijwel altijd in gesprek. Even overleggen over de komende activiteiten, een vraagje beantwoorden of hij voert een interessegesprek. Extra fijn dat hij even tijd voor me vrijmaakt.


Is dit je thuishaven?

"De Weeffabriek is een onderdeel van Geldrop Centrum, net als de Kinderboerderij en het Kasteel. Dit is een prima plek om te overleggen maar als ik in Geldrop ben probeer ik vooral zichtbaar te zijn voor alle ondernemers. Ik drink graag een kopje koffie bij verschillende ondernemers."


Wat doet een Centrummanager eigenlijk?

"Ik heb vooral de coördinatie over allerlei projecten en ik ben verantwoordelijk voor de samenwerking van alle ondernemers in Geldrop Centrum aan de ene kant en de gemeente aan de andere kant."


Ik begreep dat je dit ook doet voor een andere gemeente?

"Ja dat klopt, ik ben al 8 jaar centrummanager in Bladel. Ik ben destijds verhuisd van Geldrop naar Bladel voor de liefde. Daar zijn ook mijn kinderen geboren die nu 27 (m) en 24 (v) zijn. Ik ben na mijn scheiding in Bladel blijven wonen. Ik woon daar nu al 17 jaar samen met mijn vriendin die ook ondernemer is en ik heb in Bladel lang een kledingwinkel (Shoeby). gehad. Doordat ik bekend was in Bladel bij veel collega-ondernemers kreeg ik de kans om buiten bestuurslid en voorzitter van de ondernemersvereniging meer te doen in de rol van centrummanager.

Ik heb toen besloten mijn winkel over te dragen aan een enthousiaste medewerker die stond te popelen om de winkel voort te zetten. De winkel bestaat nu nog. En ik ben nog steeds centrummanager in Bladel. Toen 4 jaar geleden de functie van centrummanager Geldrop Centrum onder mijn aandacht werd gebracht besloot ik daarop te solliciteren. Mijn roots ligt in Geldrop en zodoende heb ik een combinatiefunctie."


Ben je geboren en getogen in Geldrop?

"Ik ben geboren in Braakhuiz"en en opgegroeid in de Coevering. Mijn ouders zijn weer teruggegaan naar Braakhuizen en daar woont mijn moeder nu nog. Ik kende daarom al veel mensen hier in Geldrop, dat maakt het werk makkelijker maar ook leuker.


Mis je jouw winkel weleens?

"Nee, ik heb nooit spijt van beslissingen die ik zelf bewust heb gemaakt. Ik ben daardoor ontsnapt aan de crisisuitdagingen. Ik heb enorm veel respect voor ondernemers die crisis na crisis overleven en positief blijven. Diepe buiging voor de ondernemers die blijven zoeken naar mogelijkheden.
Die ondernemers wil ik graag ondersteunen door het centrum aantrekkelijk te maken voor de bezoeker."


Wat is jouw grootste succes de afgelopen 4 jaar?

"Ik ben vooral trots op de successen die zijn ontstaan in samenwerking. Samen ben je immers sterker dan alleen. Door met elkaar samen te werken maak je het centrum aantrekkelijk. Dat kan ik niet alleen. Het is heel mooi om te zien dat we van bijna elke straat in ons centrum een vertegenwoordiger hebben in het bestuur. Zo staan we dichter bij de ondernemer en zijn de lijntjes kort.

In de 4 jaar dat ik nu als centrummanager werk voor Geldrop Centrum zijn er ook ondernemers bijgekomen. Denk aan Druif & Graan, Holy Wines, 2blossom, Smaek Atelier, Tattoo Joey, Rousseau, Uchi, Pizzani, Glitterz en binnenkort opent Beans & Bunnies. En dat in deze moeilijke tijd met de ontwikkelingen in het vizier. Dit is misschien een nog groter succes!

We werken er gezamenlijk hard aan om het centrum elke keer een beetje aantrekkelijker te maken. Een voorbeeld is het straatbeeld, de bestrating is nu op orde en er hangen bloemen aan de palen. Net als de klossen die verwijzen naar ons textielverleden. De samenwerking met het Kasteel, de kinderboerderij en de Weeffabriek maken ons centrum aantrekkelijker en zorgen ervoor dat we een groot publiek kunnen bereiken.
De potentie van Geldrop Centrum is groot. We zijn op de goede weg."


Ik hoor en zie je enthousiasme, maar waarom zien de inwoners van Geldrop de resultaten van jullie inspanningen niet?

"Ik snap wat je zegt. Het centrum heeft nog steeds te kampen met leegstand en bij activiteiten zijn lang niet alle winkels open. Dat is niet de uitstraling die wij willen. Maar veranderingen kosten tijd en de processen zijn stroperig. Aan de achterkant zijn de plannen uitgewerkt, in het carré van het centrum willen we vooral winkels en dienstverleners een mogelijkheid bieden om te huisvesten en daarboven komen woningen.

Ontwikkelaars jeuken om ermee aan de slag te gaan maar er zijn veel partijen betrokken en de prijzen van grondstoffen zijn onbetrouwbaar waardoor er niet gewerkt kan worden met vaste prijzen. Dat maakt doorpakken moeilijk. Want wie betaalt de rekening als alles duurder uitvalt dan geraamd?

Het is een beetje een kip ei verhaal. Als er meer mensen komen naar ons centrum dan is er meer budget en motivatie om open te gaan op niet gangbare tijden en om te investeren. Aan de andere kant als alle winkels van het centrum open zijn bij activiteiten en er wordt geïnvesteerd in het centrum is het aantrekkelijker om te komen.
Dat is de uitdaging. ;)"


Wat zijn je doelen voor 2024?

"We blijven investeren in samenwerking. Creatief oplossingen bedenken om die samenwerking te versterken op een manier dat het ook wat oplevert voor de ondernemer. Betrokkenheid is een belangrijke pijler. We blijven natuurlijk ook activiteiten organiseren. 
We gaan in 2024 werken aan betrokkenheid van ondernemers te beginnen op straatniveau om later dezelfde betrokkenheid te creëren voor het hele centrum. We verwachten dat dit een positief effect gaat hebben. Daarnaast blijven verdere uitvoering van de centrumvisie en woningbouwimpuls speerpunten die van essentieel belang voor de doorontwikkeling van Geldrop Centrum. Daar blijf ik mij op richten."


Heb je nog tijd voor hobby’s?

"Zeker, het is natuurlijk heel belangrijk om die balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Ook al vind ik alles wat ik doe leuk. Als ontspanning golf ik (voor de kenners handicap 12- 13) Ik ben een fan van wintersport en ik ben een fanatiek fietser. Daarnaast kan je mij tegenkomen op de sportschool. Voor een hapje drankje en een avondje uit ben ik ook wel te porren."


--
Na het gesprek met René kijk ik anders aan tegen ons centrum. We zien vaak wat bekend is, maar het beeld verandert als je je perspectief verandert. Dan zie je ook de successen. Bedankt René voor jouw blik op de werkelijkheid en je enthousiasme.

Mocht je René tegenkomen in het centrum, spreek hem dan gerust aan.
Jolanda LandJeTekst
in opdracht van Geldrop Centrum