Interview Theo Dirks
Bakkerij ’t Bakkertje
februari 2023Sinds vorige maand zit er een nieuwe bakker in het mooie smalle diepe pandje aan de Heuvel. Dit is het 8e filiaal van Bakkerij ’t Bakkertje. Altijd een feestje om de geur van versgebakken brood te ruiken. Ik moest nog even wachten op Theo en mijn verleiding om meteen iets te kopen heb ik niet kunnen weerstaan. Bleek ik dé specialiteit van ’t bakkertje gekocht te hebben.
Dat gaat vast lekker smaken!


Wat leuk dat er een nieuwe bakker opengaat nu er vooral veel bakkers sluiten. Wat is jullie geheim?

“We hebben het lekkerste brood met de beste ingrediënten.” Lacht Theo. “Ik weet wel dat elke bakker dat zegt maar bij ons proef je het echt wel. We hebben ook een speciale manier waarop wij het deeg maken. Het kost dan wel extra tijd, maar je proeft het gewoon. Het brood blijf ook langer vers. Daarom hebben wij vaste klanten die speciaal naar ons toekomen om brood te halen."
 


Waarom Geldrop?

“Geldrop is ons 8e filiaal. We zijn echt een familiebedrijf. Mijn vader heeft de zaak opgezet maar mijn opa had ook al een bakkerij. Samen met mijn 3 broers runnen wij de 8 filialen. We hebben filialen in Beek en Donk, Helmond, Mierlo en Heeze. Daar kwamen ook klanten uit Geldrop hun brood halen. Toen er hier een bakker wegging, was het een soort van logisch om ook hier een filiaal te openen.”
 


Heb je ook een persoonlijke band met Geldrop?

“Ik ben opgegroeid in Helmond en we wonen nu in Brandevoort. Vroeger gingen we in Heeze op stap en kwamen door Geldrop. De Kermis in Geldrop sloegen we overigens nooit over.
Maar nu kennen we Geldrop vooral van een dagje winkelen.”
 


Kom je ook in Geldrop wonen?

Met een glimlach antwoord Theo: “Nee, ik zit prima waar ik zit. Mijn broers wonen in de buurt en mijn kinderen hebben het naar hun zin. We hebben twee zonen (8 en 17 jaar) en een dochter (16 jaar). Mijn vrouw heeft in een winkelpand aan de Steenweg in Helmond haar schoonheidssalon, schuin tegenover een van onze filialen. Nee, ons leven is goed zoals het is.”
 


Heb je altijd al bakker willen worden?

“Toen ik opgroeide wist je niet beter. Je leven was niet zo wereldwijd zoals nu met het internet. Ik ben opgegroeid in een bakkersgezin en het was een logische keuze dat ik in het familiebedrijf ging werken. Ik dacht daar niet over na, dat was gewoon zo. Ik weet niet wat ik had gedaan als ik de keuzes had die de jongeren nu hebben. Het bakkersvak is een supermooi en afwisselend vak maar het is ook hard werken met nachtelijke uren."
 


Hoe ziet het proces er ongeveer uit voordat het brood in de winkel ligt?

“Onze bakkerij zit aan de Buitendijk in Helmond. Daar beginnen de bakkers in ploegendiensten. De eerste dienst begint om 23.30 uur en de laatste om 3.30 uur. Om 6.30 ben ik aanwezig. De broden zijn dan al verdeeld over de busjes en de chauffeurs zorgen ervoor dat in elke filiaal om 8.00 uur het versgebakken brood op de planken ligt. We bakken alles zelf. Van gebak tot broodje.

We hebben ook zoutarm brood, brood voor mensen met een lactose intolerantie, spelt brood, brood zonder gist, suikervrij gebak en als je glutenvrije worstenbroodje wil, dan regelen wij dat ook. Maar dat kopen we dan waarschijnlijk in. We willen graag voldoen aan de vraag.”
 


Wat is jullie specialiteit?

“Dat heb je net gekocht, kaneelkoek.
Het is een soort cake en geschikt voor elk moment. Serveer het bij de koffie, met of zonder bezoek of als toetje. Het blijft lang goed en de klanten zijn er dol op. We hebben dit product een keer gemaakt als maandproduct zo’n 20 jaar geleden. Het viel zo in de smaak dat we het recept hebben gefinetuned en dat het nu onze specialiteit is.
We maken onze klanten hier echt blij mee!”


--- Ik ga in ieder geval blij naar huis met een kaneelkoek in mijn hand. Wat een relaxte man is Theo. Zou hij dit overstralen op het bedrijf? Zou dat het succes van ’t Bakkertje zijn? Of zou het toch echt dat heerlijke brood zijn met de beste ingrediënten? Ik zou zeggen, ga het eens proeven.

Volg ’t Bakkertje ook op Facebook.Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum