Interview Peter ter Haar
Kaatje Jans
mei 2017Peter begroet me enthousiast midden in zijn winkel. Met zijn leren schort nog om is hij zijn administratie aan het bijwerken. Een klusje dat noodzakelijk is, maar liever staat hij in de winkel en maakt hij contact met zijn klanten.

Peter heeft 10 jaar geleden Enschede verlaten om in Geldrop Centrum een delicatesse kaaswinkel te beginnen. Zijn oom heeft ervaring met het opzetten van een bedrijf en hij was dan ook zijn sparringspartner bij elke beslissing die Peter moest nemen voordat hij zijn winkel kon openen. Een spannende tijd voor Peter. Nadat zijn winkel vier weken open was overleed zijn oom. Een grote klap om te verwerken. Zijn vriend kreeg heimwee en verliet hem en ging terug naar Enschede. Peter zat vast aan allerlei contracten en kon hem niet volgen. Het was een economische en persoonlijke crisistijd. Heel even dacht hij eraan om de handdoek in de ring te gooien. Maar zijn droom was te groot. Hij heeft zijn schouders eronder gezet en gezocht naar mogelijkheden om Kaatje Jans tot een succes te maken.

Nu, 10 jaar later, heeft hij zijn winkel een mooie opknapbeurt gegeven, heeft hij een nieuwe koeling, heeft hij zijn personeelsbestand met vakmensen kunnen uitbreiden en is hij gelukkig met zijn vriend Marcel. Zijn werk- en privéleven zijn in balans. Peter bruist van de energie en geniet elke dag van wat hij doet.
 

Voel je je thuis in Geldrop?

Peter: “Ik kan denk ik overal aarden. Ik had al snel door dat ik mijn sociale contacten moest uitbreiden. Alleen maar werken is niet goed. Ik ben bij een toneelclub gegaan en ben buiten gaan sporten bij Outdoor Sport. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Door dingen te ondernemen ontmoet je weer andere mensen. En dat vind ik heel leuk.”
 

Heb je nog meer hobby’s?

“Rollercoasters!” zegt hij resoluut. “Maar niet de kleintjes in Nederland, maar het ‘echte’ werk in Amerika, Ohio en Florida. Het kan mij niet gek, hoog en hard genoeg gaan! Heerlijk om dan alles even los te laten en de kriebels in mijn buik te voelen. Ik vind het een gevoel van vrijheid!”
 

Waarom een delicatesse kaaswinkel?

“Het was een logisch gevolg van mijn carrière bij Unilever en de interesses die ik van huis uit heb meegekregen. Het past gewoon bij mij. Aan de ene kant ben ik heel avontuurlijk en wil ik niet vastroesten in routine, maar ik houd ook van het kneuterige. Ondernemerschap houdt me scherp en ik geniet van de contacten die ik heb met mijn klanten. Het ‘ons kent ons’ gevoel vind ik heel prettig. Bovendien heb ik een voorliefde voor de producten die wij verkopen.”
 

Waarvoor kan ik bij Kaatje Jans terecht?

“Voor vakmanschap en hoge service. Wij weten veel maar als we het niet weten willen we dat graag voor onze klanten uitzoeken. We hebben niet alleen alle soorten kazen maar ook vleeswaren zijn een specialiteit van ons. Onze groothandel in Ettenleur produceert haar eigen producten. Wij kunnen de productie aan laten passen door feedback van onze klanten door te geven. De salades, gehaktbroden, hammen en paté zijn allemaal puur, zonder zoutoplossingen en fosfaten.”
 

Loop eens binnen voor:

  • Belegde broodjes
  • Kazen Vleeswaren
  • Wijnen
  • Noten
  • Relatiegeschenken
  • Tapas & Olijven
  • Bonbons
  • Verse thee


Wat vind je van Geldrop?

“Ik zie dat er veel verandert doordat er een paar ondernemers goed aan de kar trekken. Helaas ben ik niet zo’n ondernemer. Ik heb lang gezocht naar de balans tussen werken en mijn privéleven. Dat heb ik nu gevonden. Maar dat houdt wel in dat ik activiteiten in de avonduren vaak verstek laat gaan. Ik ben blij dat andere ondernemers deze taak op zich nemen.

Ik merk dat hier in Geldrop Centrum een drempel is als het gaat om betaald parkeren. Ook al kost het bijna niets, 71 cent voor de eerste 2 uur en daarna 71 cent per uur. Toch rijden mensen sneller door naar de Coevering om daar hun boodschappen te halen. Dat vind ik natuurlijk jammer. Aan de andere kant kunnen ze aan twee kanten bijna voor de deur parkeren, dat is natuurlijk wel heel prettig.

Geldrop Centum mag wat mij betreft ook wel meer sfeer tijdens de decembermaand hebben. Kerstmis is toch een belangrijke tijd voor veel ondernemers en de beleving van het winkelen kan denk ik wel nog wat beter. Ik vind overigens de plannen voor het centrum er goed uitzien. Dat zal veel verbeteren.

Natuurlijk hebben wij in Geldrop ook jongeren. En natuurlijk moeten zij de ruimte krijgen om met elkaar een beetje te chillen. Maar ik merk dat de ouderen het niet fijn vinden om jongeren te moeten passeren. Dat kan heel intimiderend voor hen zijn. Het is ook jammer dat ze er een rommeltje van maken. Het zou fijn zijn als er meer handhaving zou zijn.

De mensen in Geldrop zijn overigens heel leuk. Je weet wat je aan elkaar hebt. Ik vind het gemoedelijke van een dorp heel prettig. De omzet wordt je echt gegund.”


Nog 10 jaar Kaatje Jans?

Peter lacht: “Ik heb mijn winkel niet verbouwd om het vervolgens te verlaten. Maar echt weten wat de toekomst brengt weet ik natuurlijk niet. Het leven zit vol verrassingen en als er iets anders leuks op mijn pad komt, dan moet ik opnieuw keuzes gaan maken. Maar vooralsnog heb ik vooral plannen om Kaatje Jans regionaal op de kaart te zetten. We zijn druk bezig met nieuwe plannen. Zo kun je bij ons heel leuke cadeaupakketten vanaf 15,- euro kopen. Sinds kort hebben we ook speciale Schotse bieren. Een jonge ondernemer in Geldrop is net begonnen met importeren van deze bieren.

We zijn bezig om kazen zelf in de winkel te gaan rijpen en schrapen. Affineren noemen ze dat. We zijn vakmensen en ik wil mijn gasten meer laten zien van mijn vak. Ik zeg gasten, want zo zie ik mijn klanten.

Ik wil mijn gasten gastvrij ontvangen en daar zet ik graag een stapje extra voor.” Bedankt Na een leuk gesprek krijg ik ook nog een heerlijk broodje mee. Bedankt Peter, ook voor je tijd. Veel succes met je vernieuwde winkel en je plannen.

Jolanda | LandJeTekst
namens Geldrop Centrum