Kaffee Katoen
Interview Peter de Beer
Juni 2022Wat een heerlijk weer om even op het terras te zitten met Peter, eigenaar van Kaffee Katoen. Dit Kaffee is een aanwinst voor ‘ons’ horecaplein. Peter heeft een vliegende start gemaakt met zijn Kaffee en ik wil natuurlijk weten hoe hij dat heeft gedaan. Heel enthousiast doet hij zijn verhaal van een droom die uitkomt. Fantastisch!

Waarom een Café in Geldrop Centrum?

“Ik houd van Geldrop. Ik ben een echte Geldropse. Mijn ouders hadden een transportbedrijf maar ik ben echt een horecaman. Ik ben de wereld over geweest en heb overal gewerkt, altijd in de horeca, maar echt thuis voel ik me in Geldrop. Ik ben geen vreemde op het Horecaplein. Ik heb jaren gewerkt aan de overkant. Eerst voor Els, Groen Koffiehuis en later voor Richard, Heerenhuys 23. Ik wil al jaren een eigen horecabedrijf beginnen en ik had dit pandje voor ogen. Makelaars en bekenden wilde mij ervan overtuigen dat dit niet mogelijk was. Ze boden andere mogelijkheden. Maar ik wilde per se op deze locatie mijn droom verwezenlijken.

Ik ben dan ook enorm blij en trots dat ik op 1 april de sleutel kreeg en op 9 april in dit pandje mijn Kaffee Katoen mocht openen. In Geldrop zat nog geen uitgaansgelegenheid. Ik vond het tijd dat dit er wel kwam. Even doorzakken na een drukke werkweek of borrelen met collega’s of vrienden. Wij zijn ook de enige op het horecaplein die tot 2.00 uur open zijn.”


Waar komt de naam Kaffee Katoen vandaan?

“Geldrop staat natuurlijk bekend om de weverij met katoen. Katoen is ook een knipoog naar het vroegere café cartoon waar ik veel uurtjes heb doorgebracht. Het logo is als een waslabel en daarmee sluiten we aan bij de visie van Geldrop. Wij zien dat samenwerken met de verschillende krachten van Geldrop heel goed werkt. Bovendien is ons kaffee voor iedereen toegankelijk net als katoen. “


Hoe zie je de concurrentie op het plein?

“Er is geen concurrentie we zijn collega’s. We versterken elkaar. Het is heel gezellig onder elkaar. Ik hoop ook dat er snel iemand komt in het pand van voormalig Taste. We organiseren nu Beachvolleybal samen en hopelijk nog heel veel meer evenementen in de toekomst.”


Trek je een specifiek publiek aan?

“Dat willen we juist niet. We willen een dorpskaffee zijn voor iedereen. Of je nu gewoon even een kopje koffie wilt drinken op het terras, een lunch wilt nuttigen met familie of vrienden, lekker wilt zingen tijdens de liederentafel of met vrienden wilt strijden tijdens een pup quiz. We zijn er voor jong en oud en het is heel leuk om te zien dat dat werkt.

Tijdens de stapavond op zaterdagavond met DJ zien we jong en oud naast elkaar staan en plezier maken.”


Kun je bij Kaffee Katoen ook eten?

“Ja, we hebben een eenvoudige café-kaart. We zijn voornamelijk gericht op drank maar we verkopen ook eten. Dat wat we verkopen moet 100% goed zijn. Onze koks maken eenvoudige smaakvolle maaltijden. Als je gezellig zit te borrelen kun je als je dat wilt ook wat eten. Zo ga je lekker relaxt het weekend in. Vraag gerust om onze kaart. “


Woon je in Geldrop?

“Ja, ik ben geboren in Geldrop en ik woon hier al mijn hele leven. Ik ben getrouwd met mijn toenmalige achterbuurmeisje Mieke. Geldrop is mijn thuis. Samen met Mieke hebben we twee kinderen, twee meisjes van 3 en 7 jaar en daar geniet ik enorm van. De horeca is natuurlijk geen 9.00 tot 17.00 baan maar ik kan dit prima combineren met mijn gezin. Misschien wel juist daarom. Ik vind het heerlijk om papa te zijn. Het is zo leuk dat ik 1 dag in de week een papa-dag heb een 1 dag in de week een gezins-dag. Zo maken we tijd voor elkaar ondanks de hectiek van het hebben van een horecabedrijf.

Mieke is mijn steun en toeverlaat. Zij ondersteund mij op de achtergrond en regelt de zaken waar zij goed in is en ik wat minder. Wij zijn een topteam.”


Is dat de reden van je vliegende start?

“Ik denk dat dit vooral te maken heeft met het hele team. Ik ben dan wel de eigenaar maar we doen het samen. We hebben een team van 28 personeelsleden. Elk lid is even belangrijk. Door deze samenstelling kan ik personeel vrij geven op voor hen belangrijke dagen. Die flexibiliteit is belangrijk om personeel te behouden maar ook om de sfeer goed te houden. Blij personeel staat gelijk aan blije gasten. Dat heb ik meegekregen van de werkgevers waar ik heb gewerkt. Ik heb gelukkig geen personeelsprobleem.

De bedrijfsleider Ruud ken ik al vele jaren. Ik heb lange tijd met hem gewerkt en ik zei altijd, als ik voor mezelf begin, dan word jij mijn bedrijfsleider. Zo tof dat hij ‘ja’ zei toen ik hem vroeg. Tijdens werk mag er niemand alcohol nuttigen, maar als de dienst is afgelopen zeg ik, ga lekker aan de andere kant van de bar zitten dan schenk ik er een voor je in. Ik vind het fijn als ze dit doen en zich thuis voelen. We doen het tenslotte samen.”


Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Peter begint nog harder te stralen dan dat hij al deed. “Ik ga hier nooit meer weg. Ik heb alles waar ik ooit van gedroomd heb. Het enige dat ik wil is hierin blijven investeren en nieuwe dingen verzinnen voor onze gasten. Zo organiseren wij 7 juli Crazy Bingo. Bij elk drankje krijg je een muntje dat je kunt inleveren voor een bingokaart. Aan het einde van de avond spelen we Bingo. De hoofdprijs is een weekendje weg maar er zijn ook andere prijzen die we aanbieden om Geldrop te promoten. Een paar uur op de e-scooter of toegang tot het weverijmuseum.

Kom op 7 juli een drankje doen, misschien win je wel iets leuks.”

Dat klinkt aantrekkelijk!
Bedankt Peter voor je enthousiaste verhaal en het openen van een leuk Kaffee.
Ik wens jullie alle succes en geluk toe.

Tot ziens!


Jolanda Damsma | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum