Restaurant De Zwaan
Nick Spaan
Juli 2025

"Dít is precies de plek die ik voor ogen had, en nu mag ik 'm runnen!"

De Zwaan is al jaren een begrip in Geldrop. Hoe voelt het om nu daar eigenaar van te zijn?

"Eerlijk? Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk. Ik droomde al jaren van een restaurant zóals De Zwaan, een gezellig en gemoedelijk restaurant, maar met een chique karakter. En toen kwam plots de kans om niet zomaar een restaurant te beginnen, maar om De Zwaan zélf over te nemen! Dit is precies wat ik wil, ik hoefde dan ook geen seconde na te denken. Ik zette alles op alles om die overname tot een succes te brengen. 


Wat maakt De Zwaan zo speciaal voor jou?

"Ik ben een echte Geldroppenaar. Ik ben geboren in de Coevering en opgegroeid in Zes Gehuchten. De Zwaan hoort bij Geldrop zoals de toren bij de kerk hoort.Ik ben hier talloze keren voorbij gekomen met het idee dat ik ook zo'n plek wil runnen. En nu sta ik zelf aan het roer. Het voelt alsof alles op z'n plek valt. 
 

Je vertelde dat je schooltijd niet altijd even soepel verliep?

"Op het Strabrecht was ik meer bezig met kattenkwaad uithalen dan met leren. Ik was wat je noemt een echt boeffie. Maar bij De Rooi Pannen ging er een wereld voor me open. Koken gaf me focus, een doel. Ik ontdekte dat ik er goed in was en dat het me voldoening gaf. En nu, jaren later, heb ik dus letterlijk mijn droomrestaurant. Life is crazy soms."


Hoe combineer je het drukke ondernemerschap met je gezinsleven?

"Zonder Diane, mijn vriendin, was dit nooit gelukt. Ze is mijn rots in de branding. Ze is actief achter en voor de schermen en ze is een fantastische gastvrouw voor onze gasten. Ik vind het fijn om dit samen te doen. We zien elkaar meer dan ooit en dat is heel fijn. Thuis hebben we de tweeling Jamie en Jordan van 5. Zij vinden het hier trouwens geweldig, ze rennen soms zo de keuken in! Mijn ouders komen ook regelmatig langs. Dat maakt het extra speciaal."


Wat kunnen gasten verwachten van de nieuwe De Zwaan?

"De vertrouwde gezelligheid blijft, maar ik zet nóg meer in op kwaliteit. Alles vers bereid, seizoensgebonden, met zoveel mogelijk lokale producten. We maken zelf onze sauzen en onze desserts. Niets komt kant-en-klaar binnen. En ik loop elke avond zelf elke tafel langs om te horen wat gasten ervan vonden. Dat persoonlijke contact is goud waard. Trouwens, ons menu wisselt elke zes weken, zo houden we het verrassend."


Heb je een fijn team?

"Ja fantastisch, mijn team is tussen de 17 en 26 jaar. Op Diane na ben ik de oudste (34)! Elk lid is supergemotiveerd. We hebben een leerling kok die ik zelf begeleid, en een ervaren kok uit mijn netwerk. Ik vind het belangrijk dat iedereen met plezier werkt.  Bovendien leren we van elkaar."


Waar hoop je over vijf jaar te staan?

"Ik verwacht dat De Zwaan nog steeds die fijne, vertrouwde plek is waar mensen hun verjaardagen vieren, zaken bespreken of gewoon een lekker biertje komen drinken. Maar dan wel met nét wat meer 'Spaans' karakter. Ik wil dat mensen straks zeggen: 'Goh, dit proef je, dit is anders', in de goede zin natuurlijk!"


Wat zou je tegen de bezoekers van Geldrop Centrum willen zeggen?

"Kom vooral langs en oordeel zelf! We doen er alles aan om van elke bezoek een feestje te maken. Of je nu komt voor een uitgebreid diner, een gezellige lunch of gewoon een kop koffie met iets lekkers op het terras, bij De Zwaan voel je je meteen thuis. Je bent welkom"

-



Bedankt Nick voor je tijd en openheid. Veel succes en plezier met het uitbouwen van je droom. 

Jolanda | LandJeTekst
namens Geldrop Centrum