Interview Ineke Peperkamp
Eigenaar Paulieneke
Juli 2018Je hebt het vast al gezien, op de heuvel is een nieuw winkeltje neergestreken, Paulineke. Reden om eens met de eigenaar kennis te maken. Ik liep de winkel binnen en het eerste dat me opviel was dat het een kledingwinkel is in plaats van een snuisterij winkel zoals het mij deed vermoeden. De winkel is ook groter dan verwacht. Echt leuk om eens naar binnen te gaan.

Vriendelijk ontvangst

Ineke begroet mij vriendelijk met een bakkie koffie en vertelt over haar collectie die vooral gericht is op een maatje meer. In veel kledingzaken hangt maat 36, 38 en 40 terwijl de gemiddelde Nederlandse vrouw maat 42-44 heeft. Wij richten ons niet op de jonge doelgroep, daar zijn andere leuke winkels voor in Geldrop. We richten ons op vrouwen met een jaartje en een maatje meer.

Paulieneke moest verhuizen

Paulieneke zat eerst Valkenswaard, toen in Heeze en als laatste in Son. In Son had Ineke het goed naar haar zin maar ze moest daar verhuizen omdat het pand verkocht werd. “Dat deed een beetje pijn, ik had er leuke klanten en de winkel liep goed. Maar ja, wat moet dat moet. Het was niet anders. Dus ik moest stoppen of zoeken naar een andere locatie.”

Waarom Geldrop?

“Ik woon in Geldrop. Al bijna mijn hele leven. Ik ben geboren in Leiden, dat zal je nog wel horen. Maar ik woon mijn volledige volwassen leven al in Geldrop. Het is ook leuk om nu in Geldrop te zijn met mijn winkel. Veel bekenden komen nu even naar binnen om een praatje te maken. Maar ook oud klanten uit Son komen naar Geldrop omdat ze me missen in Son. Leuk vind ik dat.”

Was stoppen een optie?

“Ik ben inmiddels 72 en mijn man vindt dat het tijd wordt om een keer te stoppen. Maar ik vind het nog zo leuk. Dit pand staat op de nominatie om gesloopt te worden. Misschien als het zover is dat ik dan ga stoppen.” Ik zie haar twijfel.

Maar liever stop je niet?

“Als ik 10 jaar jonger was geweest (62) had ik nog een groot pand gehuurd en had ik er meer woonartikelen bij verkocht. Maar misschien is het toch een keer tijd om te denken aan stoppen? Ik weet het niet, ik zie het wel. Ik ben ook weer teruggevraagd naar Son. Ik houd alle opties nog maar even open. Tot nu toe zit ik hier prima.”

Waarom ben je een winkel gestart?

“Ik ben geen winkel gestart dat heeft mijn tweelingzusje gedaan.” Ze wijst naar een foto op de toonbank waar twee op het oog identieke meisjes aan tafel zitten. “Dat ben ik met mijn zusje Pauline. Ik ben een paar minuten ouder. Pauline is de winkel begonnen maar ze vertrok naar het buitenland omdat haar man daar een baan kreeg. De winkel had een huurcontract van drie jaar en ze vroeg mij of ik de winkel wilde overnemen. Vandaar ook de naam Paulieneke (Pauline en Ineke). Dat is nu 45 jaar geleden en ik heb er nooit spijt van gehad.”

Getrouwd? Kinderen?

“Ik ben getrouwd en ik heb drie kinderen. Ik vind het leuk dat ik met mijn dochter regelmatig naar Amsterdam ga om in te kopen voor Paulieneke.”

Doe je het verder alleen?

“Nee, ik heb hulp van Yvonne en Katja. Yvonne zorgt voor een mooie presentatie van de artikelen in de winkel. Katja was vroeger al een vriendin van mijn dochter. Ze is nu achter aan het werk. Ze is beeldend kunstenaar. Je kent haar misschien van het kleurrijke werk voor de galerie in de Molenstraat.” Ik vroeg of ik even bij Katja mocht gaan kijken. “Ja natuurlijk”. Ik liep naar de tuin van de winkel en verbaasde me erover dat de winkel groter was dan ik had verwacht. Ik liep nog een soort extra winkeltje door met boeddha’s en soortgelijke woonaccessoires.

Kunstenaar aan het werk

In de tuin kwam ik Katja tegen die aan het werk was met zoals ze zelf zegt afvalmateriaal. Van restmaterialen maakt zij kunstwerken waar ze van gaat stralen als ze erover vertelt. Leuk om eens te gaan kijken als je toch de winkel binnenloopt. Meestal is ze op woensdag aan het werk. Samen lopen we terug de winkel in om nog wat te kletsen.

Wat vind je van Geldrop Centrum?

Ineke: “Ik vind het leuk om nu in mijn woonplaats te werken. Wij zijn altijd op zoek naar verbinding. Ik kan me dus helemaal vinden in het principe ‘succes maak je samen’. Als je weet wat de ander doet kun je klanten ook beter doorsturen als ze naar iets specifieks op zoek zijn. Wij werken nauw samen met ‘Is Mooi’, hier op de hoek. Maar dat komt ook omdat we elkaar kennen en dat maakt het makkelijker. Ik vind het fijn om te weten dat Geldrop Centrum zich ook richt op verbinden en samenwerken. Bedankt nog voor de mooie bos bloemen die ik mocht ontvangen. Ik voel me echt welkom in Geldrop Centrum.”

Altijd gezellig in de winkel

Ook al had ik beide dames nog nooit gezien het was er meteen gezellig. Ik heb met ze gelachen en ook de dames die de winkel inliepen waren stuk voor stuk gezellig. Ineke: “Het is hier altijd gezellig, snap je nu waarom ik niet wil stoppen?”
Ja Ineke dat snap ik. Ik hoop dat je nog vele gezellige jaren in Geldrop mag blijven. Ik adviseer in ieder geval iedere vrouw met een jaartje en maatje meer de winkel eens binnen te lopen.

Tot snel dames! En bedankt voor het leuke gesprek!

Jolanda | LandJeTekst 
Namens Geldrop Centrum