Interview Bert-Jan en Esther de Win
Restaurant De Zwaan
Juni 2019

Restaurant De Zwaan

 

Op maandagmorgen, terwijl de winkels gesloten zijn en Bert en Esther weekend hebben, loop ik richting restaurant De Zwaan. Een bekend gezicht. Zolang ik mij kan herinneren zit op deze hoek tegenover de Kerk al dit restaurant. Ik ben reuze benieuwd naar de eigenaren en het verhaal achter de deuren.
Ik word hartelijk ontvangen door Esther en Bert op hun vrije dag.

Het restaurant is gesloten en waar je normaal de gezelligheid hoort van het gerinkel van borden en het geroezemoes van klanten, hoor ik nu Stan hun zoon van 2 ½ jaar die voor wat gezelligheid zorgt.

Gezelligheid hoort bij Bert en Esther, dat wordt mij al snel duidelijk.
 

Waarom De Zwaan? Ik val maar meteen met de deur in huis.

Bert vertelt dat hij altijd in de horeca heeft gewerkt. Als kind al tijdens de vakanties met zijn ouders zag hij het licht nog laat branden bij de horecagelegenheden en hoorde hij nog de gezelligheid van het gerinkel van glazen en borden.

“Toen wist ik het al, ik wil gaan werken in de horeca. Ik heb het ook altijd goed naar mijn zin gehad bij mijn werkgever maar ik miste het ondernemerschap. Juist dat zakelijke vond en vind ik leuk. Dus toen de kans kwam om De Zwaan over te nemen, hebben we dat uiteindelijk gedaan.”
 

Uiteindelijk?

"Hahaha ja, ik kan dit wel willen maar Esther had een goede baan als verpleegkundige waar ze het erg naar haar zin had. Ik wilde het alleen als zij met mij ging samenwerken. Ik wilde dat dit ons project werd. Ons voordeel was dat we het restaurant al kenden, het was van een vriend van mij en ik was toen ook zijn sparringspartner. We hadden dezelfde visie. Het restaurant liep goed, dus ondanks dat het spannend was, was er ook een vorm van zekerheid om dit te mogen voortzetten."

Esther vult aan: “Het was spannend want er was geen proeftijd, je gaat ervoor of je laat het. We werken nu al 9 jaar samen en ik heb er geen moment spijt van gehad. Bovendien had ik vroeger ook overwogen om een horecaopleiding te doen. Het is toen verpleging geworden, maar nu zit ik hier helemaal op mijn plek.
Ik zie ook wel overlap met zorg. Je wilt dat mensen het goed hebben, je moet goed luisteren naar dat wat ze nodig hebben en je wilt een verbinding maken.”
 

Wat is De Zwaan voor restaurant?

“Het is een culinair laagdrempelig restaurant. Heel breed, zowel voor lunch als diner, zakelijk als privé. We hebben een mediterrane keuken. Onze specialiteit is o.a. kreeftensoep, die staat ook altijd op de kaart.
Wij passen onze kaart per seizoen aan en gebruiken natuurlijke, pure en altijd verse producten.
Mensen komen niet alleen terug voor de kreeftensoep. Ook het broodje carpaccio en onze verse vis zijn populair. We kopen de vis vers van de afslag en deze ligt dezelfde dag nog op je bord. Voor verse vis hoef je echt niet aan zee te wonen. “
 

Wat is de misvatting over Restaurant De Zwaan?

“Iedereen is welkom, benadrukt Bert.” Esther vult aan: “We zien mensen weleens binnenkomen en verward om zich heen kijken. De tafels zijn mooi gedekt met linnen omdat wij het belangrijk vinden dat onze gasten een complete beleving krijgen.

Sommige mensen willen dan weleens omdraaien omdat ze denken dat ze daar niet op gekleed zijn. Maar bij ons is iedereen welkom, ook gewoon in spijkerbroek. Dat maakt toch niets uit!”
 

Wat weten mensen nog niet over jullie restaurant denk je?

Bert: “Ik ben zelf een liefhebber van wijn, wij hebben dan ook een heel mooie wijnkaart. Ons wijnadvies bij je gerecht is echt de moeite waard. Dat maakt de beleving compleet. Ik weet niet of dat voldoende bekend is.”
 

Wat vinden jullie van Geldrop?

“Dat is een moeilijke vraag, want wij werken vooral op deze vierkante meters. Geldrop is natuurlijk veel groter dan dat. De mensen uit Geldrop zijn vriendelijk, maar eigenlijk is iedereen vriendelijk die bij ons binnenstapt. De Korte Kerkstraat is echt mooi geworden. Wij hebben in die periode dat de straat werd aangepakt ook ons restaurant opgeknapt. Daar zijn we blij mee.

We zijn ook blij met de extra horecacollega’s in Geldrop. Er is nu voor iedereen een passend aanbod en dat houdt mensen in Geldrop. Wij hebben het druk maar we zien ook dat sommige winkeliers het moeilijk hebben. Wij zullen altijd, als dat kan, zakendoen met de Geldropse leveranciers. Zo komt onze kaas van Kaatje Jans en ons gebak van Jacques van Bragt.”
 

Wonen jullie ook in Geldrop?

“Nee, niet meer. We hebben de eerste jaren boven het restaurant gewoond. Dat was gemakkelijk. We werkte veel en dat scheelde reistijd. Maar toen Esther zwanger was van Stan hebben we besloten naar Mierlo te gaan. Daar ben ik opgevoed en we willen daar ook een thuis voor Stan creëren.
Een plek waar we niet werken.”
 

Hebben jullie nog een privéleven?

“Wij werken 6 dagen in de week, maar we hoeven het niet alleen te doen. We hebben 5 koks in dienst waarvan 1 de leermeester is geweest van Bert tijdens zijn koksopleiding. Hij werkt al 9 jaar met ons samen. Daarnaast hebben we nog twee fulltimers in de bediening.”

Als jullie de afgelopen 9 jaar moeten beschrijven in één woord, welk woord zou dat dan zijn?  

“Bourgondisch” roept Bert
“Uitdagend” vult Esther aan.

Leuke vraag. Esther en Bert kijken elkaar aan en in een flits komen alle hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 9 jaar voorbij. Ze hebben privé te maken gehad met ziekte en verlies en dat zorgt ervoor dat ook het woord ‘turbulent’ op tafel komt.

Maar zakelijk ging het vooral heel goed. "Het waren vooral leuke uitdagingen de afgelopen jaren."

Ik wacht geduldig totdat ze eruit zijn en ik luister met plezier naar hun verhalen.
Maar zoonlief is zijn geduld kwijt, hij vindt het tijd dat hij weer aandacht krijgt van zijn ouders. En gelijk heeft hij.
 

Het was gewoon gaaf!” Roept Bert als besluit!

En dat is het! Het is een gaaf restaurant en Bert en Esther zijn supergezellige en gave mensen. Alle reden om eens binnen te lopen en de mooie gerechten te proeven.
Als je het artikel leest in De Frits van april/mei 2019 loopt het water je al in de mond (Geschreven door Ton de Zeeuw).


Ga het zelf ervaren!


Jolanda | LandJeTekst
in opdracht van Geldrop Centrum