Interview Jef van Stratum
Mei 2019
Escaperoom Geldrop  


 

't Vossenhol

Ik ben op weg naar Jef van Stratum die we vooral kennen van zijn werk als Centrummanager. Ik liep naar het oudste huis van Geldrop aan de Heuvel. Deze woonboerderij kent een rijke geschiedenis. Zodra je ‘t Vossenhol binnenstapt merk je dat aan al je zintuigen. Mysterieus zijn alle ramen geblinddoekt dus ik moet wel aanbellen om te kunnen zien wat er binnen de muren van het Vossenhol afspeelt.

Jef doet open en we begroeten elkaar als oude bekenden. In de keuken waar ik zelf ook workshops heb mogen geven praten we over Jef en zijn activiteiten. Ik ben benieuwd of ik een aantal geheimen kan ontfutselen tijdens dit gesprek.
 

Ben je altijd al ondernemer geweest?

“Al 30 jaar!” En wat blijkt? Jef heeft een viszaak in ons centrum gehad. Vertel eens?

“Ik werkte bij de AH en daar werd ik manager van mijn ‘eigen’ visafdeling. Daar zat ik helemaal op mijn plek. Maar toen mijn dienstperiode erop zat (vroeger moest je nog verplicht in dienst) mocht ik wel terugkomen bij de AH maar niet in dezelfde functie. Omdat ik werken met vis fantastisch vond ging ik op zoek naar een andere werkgever. Ik kwam tijdens mijn zoektocht in contact met Gert de Visscher en zijn franchiseketen. Dat wilde ik ook! En zogezegd zo gedaan. Ik opende mijn eerste winkel in Veldhoven. Die winkel verkocht ik en later opende ik een viswinkel in Geldrop.”  
 

Hoe kom je van een viswinkel naar een Escaperoom?

Jef moet lachen om zijn eigen levenspad. Maar hij wil het me graag uitleggen. “We wilde graag een gezin en dachten aan kinderen. Maar ik wilde geen vader zijn die nooit thuis was. Dat was niet mogelijk met mijn viszaak. Ik werkte elke dag van 7.00 tot 19.00. Dus besloot ik de winkel te verkopen en weer te gaan werken in loondienst. Een beetje meer rust in de tent.”  
 

En lukte dat? Rust in de tent?

“Ik was meer thuis. Ik kreeg goede managementbanen waarin ik genoeg ruimte had om mijn eigen ding te doen. Als hobby vond ik het leuk te helpen bij allerlei evenementen. Moest er iets georganiseerd worden? Dan stond ik vooraan!

Nadat ik door de crisis mijn baan verloor wist ik dat ik iets moest doen met dit talent. Ik ging terug naar school om de opleiding HBO Eventmanager te doen. Met als gevolg dat ik weer ging ondernemen. Dit keer als Eventmanager. Ik richtte mijn bedrijf op: Van Stratum Events & Support.

Nu is het brugje naar Escaperoom minder groot he?”  
 

Ik snap dat een Escaperoom met vrijetijd management te maken heeft, maar waarom een Escaperoom?

“Samen met mijn gezin hebben we als hobby, het oplossen van puzzels in diverse Escaperooms. Nadat we een escaperoom in Geldrop hadden gedaan zaten we op een zonnig terras na te praten. Mijn dochter vroeg mij waarom dat wij geen Escaperoom gingen runnen? Dat was een leuk idee!

En van het een kwam het ander.

Ik werkte al in het oudste huis van Geldrop. Daar moest ik wat mee kunnen. En zo begon het te broeden. En ideeën blijven bij mij geen ideeën. Op 1 april 2018 opende we de eerste escaperoom in het Vossenhol. Inmiddels hebben we er een tweede ruimte bij waar we een escapechallenge organiseren en we hebben een interessante buitenescape in het centrum van Geldrop.”  
 

Ik denk dat de meeste ondernemers in Geldrop Centrum je kennen als Centrummanager. Hoe kwam je in die functie?

“Ik benut kansen als ze voorbijkomen. In dit geval was ik betrokken bij het project: “Het beste idee van de Dommelstreek”. Hierdoor is mijn netwerk uitgebreid en kreeg ik via dat netwerk een verzoek om een vergadering voor te zitten. Dat bleek de vergadering te zijn waarin de oprichting van Centrummanagement werd besproken. Na de vergadering vroegen ze mij of ik mijn netwerk wilde aanspreken en wilde optreden als kwartiermaker. En later als Centrummanager.

Ik heb 6 jaar als Centrummanager Geldrop gewerkt.”  
 

Waarom legde je de functie van Centrummanager Geldrop neer?

“Ik heb hier bewust voor gekozen. Ik begon te werken op de automatische piloot en het werd tijd voor iets nieuws. Ik wist nog niet wat, maar ik wist wel dat ik er ruimte voor moest maken. Na jaren centrummanager van Veldhoven, Boxtel, Valkenswaard, De Hooge Akker en Geldrop te zijn. Werd het tijd om ruimte te maken voor iets anders.

Hiervoor moest ik een aantal functies laten vallen. Zowel zakelijk als privé moest ik keuzes maken. En dat heb ik gedaan. Ik twijfelde er niet aan dat er wel weer iets op mijn pad zou komen.”  
 

Wat vind je van Geldrop?

“Geldrop hoort bij mij. Ik ben geboren op de Stationsstraat en ik kan me niet voorstellen hier ooit nog weg te gaan. Ik ken hier veel mensen en ik houd ervan om betrokken te zijn. Ik vind het heel krachtig dat we onze geschiedenis meer aandacht geven. Verweven met ons verleden kijk ik graag naar de toekomst.

Ik denk dat mensen in Geldrop te weinig weten van alle activiteiten voor en door inwoners van Geldrop. Als ze wisten hoeveel mensen bijna dagelijks bezig zijn om Geldrop op de kaart te zetten dan weet ik zeker dat elke Geldropenaar enorm trots zal zijn op ‘hun’ Geldrop! Ik ben dat in ieder geval wel! “  
 

Bedankt Jef voor je tijd en energie!

Ik kan nog wel uren doorpraten met deze enthousiaste ondernemer. Maar de klok tikt en tijd is geld. Ik kreeg nog wel een korte blik in de escaperooms, wat is dat leuk gedaan! Als je de escaperoom in het Vossenhol nog niet hebt gedaan, doe dat dan nu!
Je zult er geen spijt van krijgen.

Kijk op https://escaperoomgeldrop.nl/ voor het mysterie rondom de verdwijning van Arend, Het geheim van “De Erfenis” of hoe je binnen 1 uur “De Linnendief” kunt ontmaskeren in het centrum van Geldrop.  
Kan jij deze mysteries oplossen?


Jolanda | LandJeTekst
namens Geldrop Centrum