Interview Arno Cranenbroek
Telecombinatie
Februari 2020Ik kwam Arno tegen op de parkeerplaats. Daar zag je meteen dat hij helemaal thuis is in de mobiele wereld. Hij zette zijn hybride auto met zijn telefoon op slot. Of zette hij de parkeerapp aan en ging de auto automatisch op slot? Ik weet het niet, maar het zag er in ieder geval hightech uit.

Ik loop samen met hem zijn winkel binnen. Je ziet direct een andere uitstraling dan dat je gewend bent van een winkel met mobiele telefoons. Er staat een grote tafel met stoelen midden in de winkel. Daaronder ligt een klassiek kleed en bovenop de tafel staat een bos bloemen. Waar is de steriele witte omgeving gebleven?

Arno zegt dat mensen aan deze tafel kunnen wachten op hun beurt.
 

Wachten op hun beurt? Je komt toch niet bij de dokter?

Arno legt het principe van Telecombinatie uit. “Wij willen mensen helpen op veel meer vlakken dan alleen op gebied van mobiele telefonie. Je kunt bij ons ook terecht voor een prijsvergelijking van thuisaanbieders, denk hierbij aan Ziggo, Xs4all, KPN en T-Mobile. Wij maken ook al 5 jaar pasfoto's voor officiele documenten waar mensen soms op wachten.

Met Telecombinatie krijgen we de kans om meer te doen dan dat onder de vleugels van Phone House mogelijk was. Wij willen bijvoorbeeld ook telefoons repareren. Dat paste niet in de bedrijfsvoering van Phone House. Nu zijn mijn eerste medewerkers al in opleiding om een gecertificeerd monteur mobiele telefonie te worden. We hebben ambities om te gaan samenwerken met andere aanbieders. Denk hierbij aan gas, water en licht. Mensen willen graag onafhankelijk geholpen worden met hun keuze. Die hulp willen wij aanbieden.

En door ons hoge serviceniveau willen mensen best even wachten. Wij geven hen een aangename plek om te wachten. Vandaar de huiskamertafel in de winkel. Wij willen dat onze gasten zich bij ons thuis voelen.”
 

Phone House is eerder omgevallen, maar jij bent blijven bestaan. Hoe zit dat?

“Klopt, dat is nu drie jaar geleden. Wij hadden een franchise winkel van Phone House en daardoor waren we direct gedupeerde van het faillissement van Phone House. Samen met 22 andere franchisenemers die gezamenlijk 85 winkels beheren hebben we gezocht naar een oplossing. We zijn een coöperatie gestart. We hebben gezamenlijk de formule overgenomen en zijn zo doorgestart. Best een knappe prestatie, want 22 ondernemers hebben ook 22 meningen.

Maar deze constructie past niet meer bij mijn enthousiasme. Ik zie veel meer mogelijkheden voor mijn winkel. Als je aansluit bij een coöperatie stem je in met de regels die daarbij horen. Ik heb alles gegeven om de coöperatie samen tot een succes te maken en dat is gelukt, maar nu is het tijd voor een andere koers. Ik ben nadat mijn contract was verlopen samen met een andere franchiseondernemer uit de coöperatie gestapt en we hebben een andere leverancier gevonden die beter aansluit bij onze ideeën voor de toekomst. We zijn blij met de keuze op wereldspeler Telecombinatie. De winkel in Geldrop is al omgebouwd en mijn winkel in Veghel en Veldhoven komen dit jaar nog aan de beurt.”
 

Je bent een ondernemend type, jij bent toch ook de ijssalon De Zoete Zonde gestart in Geldrop? Hoe zit dat dan?

“Ja dat klopt, dat was een soort jongensdroom van mij. Ik heb altijd iets met ijs gehad. Het is een ambachtsberoep en ik had behoefte om die kant van mezelf te ontdekken. Geldrop was toe aan een ijssalon in het centrum, vond ik. Het was een leuke uitdaging en we zijn erin geslaagd. Maar een ijssalon is geen onderneming dat je ‘erbij’ moet doen. De Zoete Zonde verdiende meer aandacht dan ik kon geven. Bovendien werkte ik al 7 dagen in de week, dat houdt geen mens lang vol. Dus na drie jaar was het tijd om het stokje over te geven. Ik vind het mooi dat de Zoete Zonde nog steeds bestaat.”
 

Waar ben je opgegroeid?

“Ik ben geboren in Helmond en opgegroeid in Mierlo-Hout. Ik ben de LTS gaan doen en daarna ben ik naar de MTS gegaan en geslaagd als meubelmaker. Mijn eerste baan was als chauffeur van Geld & Waarde Transport. Daar ben ik doorgegroeid naar commercieel manager en later als vestigingsmanager. Door reorganisatie kon ik niet in Brabant blijven en werd mij een baan aangeboden in Capelle aan de IJsel. Maar een Brabander moet je niet verplaatsen. Ik heb de baan afgewezen en besloot iets voor mezelf te beginnen. Ik wilde iets jong & sexy waar kennis en kunde voor nodig is. Na onderzoek kwam ik uit op mobiele telefonie. 16 jaar geleden was het nog niet zo ‘hot’ als nu maar ik zag daarin de toekomst. Nu is mobiel internet op je telefoon een eerste levensbehoefte. We staan al jaren hoog op elk verlanglijstje. Steeds meer kunnen we regelen via onze mobiele telefoon. De keuze van 16 jaar geleden past me daarom nu nog steeds goed.”
 

Wat vind je van Geldrop? Woon je er ook?

“Ik woon nu 16 jaar in Geldrop samen met Linda, we hebben geen kinderen. Geldrop Centrum is in de loop der jaren opgeknapt. Het Horecaplein is een aanwinst voor Geldrop. De Geldropse mensen zijn vriendelijk en toegankelijk. Lekker dorps, daar houd ik van. Het winkelaanbod mag beter, maar daar hebben we geen invloed op. We zitten tussen Helmond en Eindhoven en daar kunnen we niet tegen concurreren. Wij zijn een boodschappen centrum, dat houdt in dat mensen regelmatig terugkomen. Daardoor kun je gemakkelijker contact leggen. En dat vind ik leuk aan Geldrop. Je ziet wel dat Geldrop vergrijst. Het zou mooi zijn als er meer woningen komen voor jongeren zodat we Geldrop levendig kunnen houden.”Ik zou nog wel uren met deze enthousiaste ondernemer kunnen praten. Hij vertelt me nog even over de nieuwe ontwikkelingen van de mobiele wereld en dat is echt waanzinnig. Wat je allemaal met zo’n toestel kan doen! Als je vakmensen nodig hebt of een goed advies. Loop dan even binnen bij Telecombinatie.

Bedankt Arno voor je tijd en enthousiasme.Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum