Evenementen

Op de hoogte blijven? Schrijf U hier in voor onze nieuwsbrief.
Klik hier om eventuele kopij aan te leveren.

Uitgaan & Evenementen
Evenementen

Paddenexcursie met IVN Geldrop

Padden, kikkers en salamanders wil de...

Padden, kikkers en salamanders wil de paddenwerkgroep van IVN Geldrop zaterdag 18 maart laten zien. Om 10 uur start een paddenexcursie bij de overzetplaats aan de Bosrand, bij de windhondenrenbaan en het viaduct. Deelname is gratis.Tijdens de excursie gaan deelnemers samen met natuurgidsen padden overzetten. Het is helaas nooit te voorspellen of er veel padden zijn. Padden zijn koudbloedige dieren en kunnen alleen actief zijn als de buitentemperatuur ’s nachts boven de 6 graden Celsius is. De padden gaan op stap zodra het donker wordt. De meeste trekken naar de vijver bij de windhondenrenbaan. Daar gaat de excursie naar toe, op zoek naar paddensnoeren, kikkerdril, paddenvisjes en/of kikkervisjes.In het verleden zijn bij de Bosrand en de Rederijklaan (op de grens met Mierlo) veel doodgereden padden waargenomen tijdens de paddentrek. De paddenwerkgroep van IVN Geldrop plaatst daarom ieder jaar paddenschermen en graaft emmers in. Zo kan men de padden handmatig overzetten om te voorkomen dat ze worden doodgereden. Vroeg in de ochtend halen de vrijwilligers de emmers leeg en wordt de oogst geteld.Waarom worden er zoveel padden doodgereden?

Wanneer de temperatuur 's nachts boven de 6 graden komt, zijn de padden actief. Bij lagere temperaturen zijn amfibieën stijf en bewegen nauwelijks. Het grote aantal verkeersslachtoffers hangt hiermee samen: vaak is het asfalt overdag opgewarmd en juist die warme plekken vinden deze koudbloedige dieren prettig. Zo komt het dat ze rustig een tijd blijven zitten, lang genoeg om door een voertuig te worden overreden of meegezogen in de luchtstroom. Bovendien lopen padden langzaam. Dat we meestal toch niet veel dode padden zien liggen, komt doordat kraaien en andere rovers er als de kippen bij zijn om een lekker hapje te verschalken.Waarom padden beschermen?

Padden zijn nuttig als insectenverdelgers en als voedsel voor o.a. reigers en ooievaars. Ze verdienen extra bescherming omdat ze een belangrijke plaats in de voedselketen vertegenwoordigen. Daarom verzoekt de paddenwerkgroep automobilisten om langzaam te rijden in de Rederijklaan, bij het viaduct in de Bosrand en op de Strabrechtseheideweg aan de overkant van de A67.

Voor inlichtingen: Plonie van Campen, tel. 040-2854996

De paddenwerkgroep van IVN Geldrop is ook op internet te vinden.

Foto; Mieke Schut

Datum / tijd:
18-mrt-2017

meer info >

Uitgaan & Evenementen >
Nieuws / Acties / Evenementen

Kerstmarkt Geldrop Centrum

zondag 16 december 2018

Koopzondag met gezellige Kerstmarkt!
Kom zondag 16 december naar Geldrop Centrum.

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Kerstwinkelen

zaterdag 22 december 2018

Kom gezellig winkelen in Kerstsfeer met divers activiteiten op zaterdag 22 december.

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Koopzondag

zondag 23 december 2018

Koopzondag met diverse Kerstactiviteten op zondag 23 december.

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Opening Wintersfeer

woensdag 12 december 2018

12 december - Opening Schaatsbaan
GRATIS SCHAATSEN!

Redactie GeldropCentrum
meer info >