Evenementen

Op de hoogte blijven? Schrijf U hier in voor onze nieuwsbrief.
Klik hier om eventuele kopij aan te leveren.

Klinkenberg Schoenen
Evenementen

MBT experience dag bij Klinkenberg

Kom nu testen of MBT ook uw houding verbetert en meer spierwerking geeft.

MBT experiencedag bij Klinkenberg Schoenen.

Op donderdag 13 oktober organiseert Klinkenberg Schoenen in Geldrop weer een MBT experiencedag. MBT schoenen bieden uitkomst bij diverse chronische voetklachten, waaronder hielspoor. Hieronder wordt uitgelegd waarom MBT juist zo geschikt is bij deze klachten.

Hielspoor
De voet bestaat anatomisch gezien uit 26 botjes, 107 gewrichtsbanden en 19 spieren en pezen. Door gebruik en ouderdom worden banden, pezen en spieren in ons lichaam en dus ook in onze voeten in de loop van ons leven slapper. De voeten moeten daardoor harder werken om het lichaam in balans te houden. Dat kan zorgen voor een vermoeid gevoel.
Onder de hiel bevindt zich een vetkussen. Dit zorgt voor een goede demping tijdens staan en lopen. Bij het ouder worden, wordt dit vetpolster dunner en het dempend vermogen vermindert. De natuurlijke schokdemping van de voet is dan weg Het hielbot en de peesplaat vangen de hiellanding op en raken hierdoor geïrriteerd of overbelast.


Ontsteking van de peesplaat
Onder de voet loopt een peesplaat van het hielbot naar de tenen - de zogenaamde Plantaire Fascia. Fasciitis Plantaris is Latijn voor ontsteking van de Plantair Fascia. De aanhechting van de peesplaat aan het hielbot (calcaneus) is de plek waar de ontsteking meestal ontstaat.

Fasciitis plantaris wordt komt het meest voor bij mensen ouder dan veertig jaar, m.n. bij vrouwen en vaak in combinatie met overgewicht. Ook mensen die vaak hardlopen en mensen met een staand beroep komen hier relatief vaker mee in aanraking.
Een verkeerde voetstand (pronatie of naar binnen wegzakken van de hiel) speelt een grote rol bij het ontstaan van een hielspoor. Kortom: hielspoor kan gezien worden als een klacht door overbelasting.

Door veel lopen, rennen, sporten, lang staan enz., rekt de peesplaat onder de voet voortdurend uit. Gevolg: grote spanning bij de aanhechting met als resultaat een ontsteking van het botvlies. De ontsteking veroorzaakt pijn en irritatie. Vaak ontstaat er na verloop van tijd een botaansporing - een hielspoor. In feite is een hielspoor dus niet de aanleiding tot irritatie of pijn maar veelal het gevolg.

Wat is een hielspoor?

Verloop
Veel mensen doen pas iets aan hun hielprobleem als de pijn ondraaglijk wordt en ze (letterlijk) niet meer op de betreffende voet kunnen lopen. Dat is dan ook de reden dat het volledige herstel van een fasciitis plantaris acht tot zestien maanden (!) in beslag kan nemen. Vroege behandeling van het probleem draagt bij tot een sneller herstel.

Therapie
Rust is de therapie die het beste resultaat geeft. In de praktijk blijkt echter dat alleen relatieve rust haalbaar is, omdat de meeste mensen nu eenmaal moeten staan en lopen. Het gebruik van MBT geeft bij lopen en staan verlichting van de pijnklachten.
De zachte landing en de vloeiende rolbeweging zorgen voor afname van de trekkracht op de aanhechting van de peesplaat, waardoor deze meer rust krijgt dan bij het lopen op gewone schoenen. Op deze manier geeft MBT rust tijdens actie. Resultaat: minder pijnklachten tijdens het gebruik van MBT.

Op internet wordt aangeraden om bij de behandeling van een hielspoor spierversterkende oefeningen te doen. Met name het stretchen van de kuitspieren is zeer succesvol. Een recente studie van de American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) toonde aan dat het laten afnemen van een knikstand in combinatie met eenvoudige strekoefeningen voor 95% van patiënten met hielspoor tot aanzienlijke verlichting van hielpijn leidde. Streksoefeningen zijn belangrijk omdat de achillespees en kuitspieren samenwerken met de plantaire fasci tijdens het lopen. Een soepele achillespees en soepele kuitspieren helpen om de spanning op de plantaire fasci te verminderen. Bovendien helpen de oefeningen de doorbloeding te verbeteren en zo afvalstoffen af te voeren uit het overbelaste gebied. In het onderzoek ging het overigens om eenvoudige oefeningen, zoals de kuiten strekken, een balletje onder de voet rollen enz.

Om een hielspoor volledig te laten verdwijnen, is het zaak om de oorzaak van hielspoor aan te pakken en dus de overbelasting op te heffen. Daarom is het van belang de volgende aspecten van de overbelasting te voorkomen zoals het voortdurend uitrekken van de plantaire fasci door de reguliere loopbeweging maar ook bijvoorbeeld door een verkeerde voetstand. Het sterker maken van de voetspieren, herstelt de natuurlijke voetboog (voetgewelf) en vermindert het uitrekken. Met het wegnemen van de oorzaak van de hielpijn geneest de peesplaatontsteking.
Internet: “Als men daarbij ook nog dagelijks wat eenvoudige strekoefeningen doet dan is pijnverlichting zo goed als zeker.”

Wat gebeurt er bij het lopen op MBT? Bij iedere landing wordt de kuitspier gerekt - en ontspannen. Tevens zorgt het juiste gebruik van MBT ervoor dat een teveel aan naar binnen kantelen van de voet (pronatie vermindert). Oftewel: MBT biedt alles ineen.

Datum / tijd:
13 oktober van 10.00 uur tot 17.00 uur

meer info >

Klinkenberg Schoenen >
Nieuws / Acties / Evenementen

Lezingenserie ‘Kunst in de 20ste eeuw’

dinsdag 8 mei 2018

Een boeiende serie met als overkoepelende thematiek kunststromingen in de 20ste eeuw.

Galerie De Ruimte
meer info >

Expositie Kunst + Design

vrijdag 6 april 2018

In de expositie ‘KUNST + DESIGN’ staat hedendaagse- en toegepaste kunst centraal.

Galerie De Ruimte
meer info >

Workshop Glaskunst

donderdag 31 mei 2018

Workshop Glaskunst op 31 mei in Galerie De Ruimte

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Modeshow Geldrop Centrum

zaterdag 21 april 2018

Sensationele modeshow aangeboden door de winkeliers van Geldrop Centrum.

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Lezing Realisme

dinsdag 10 april 2018

Deze lezing is in aansluiting op tentoonstelling ‘De serene blik’ in Museum More.

Galerie De Ruimte
meer info >

Kunst & Curiosa – vierde taxatieronde

zondag 6 mei 2018

Laat uw kunst of antiek taxeren.
Wie weet heeft u wel kostbaarheden in huis!

Galerie De Ruimte
meer info >

Workshop ‘glaskunst’

donderdag 19 april 2018

Een bijzondere workshop waarbij u leert prachtige glaskralen te maken.

Galerie De Ruimte
meer info >

Gratis mini make-up look!

zaterdag 21 april 2018

Gratis nieuwe make-up look!

%profiel%
meer info >