Evenementen

Op de hoogte blijven? Schrijf U hier in voor onze nieuwsbrief.
Klik hier om eventuele kopij aan te leveren.

Redactie GeldropCentrum
Evenementen

Verleden (ver)weven in heden

Verleden (ver)weven in heden: de 'rode draad' voor de herinrichting van het centrum van Geldrop.

Ben jij ook een wever?

Ook jij hebt waarschijnlijk een relatie met, een herinnering over of gewoon interesse in de vele textieljaren die achter ons liggen. En dat is logisch. Textiel is zowel in Geldrop als in Mierlo belangrijk geweest.

Verleden (ver)weven in heden

De komende weken vertellen wij je het verhaal 'verleden (ver)weven in heden'; de rode draad die leidend zal zijn voor de keuzes en de samenhang in de uitvoering van alle projecten waarmee we het centrum van Geldrop de komende jaren opknappen. Uitgangspunt is een kwalitatief goed centrum. Om te beginnen met de Langstraat. Daar starten we in februari 2016 me de herinrichting. Dit is de eerste stap naar een uniek centrum waar jij je vertrouwd voelt en waar jij graag anderen ontmoet. Zoals op het horecaplein waar het verleden is verweven in het heden.

Enkele fabriekspanden en fabrikeurswoningen zijn bewaard gebleven en in het Geldropse straatbeeld nog goed zichtbaar. Ook straatnamen verwijzen naar het textielverleden. Ondanks dat in het verleden veel is gesloopt, is de textielhistorie niet vergeten. Het Weverijmuseum houdt het verleden levend. Het straatbeeld bij De Bleek, met het heringerichte plein en behoud van de gevels is een mooi voorbeeld, waarbij met respect voor het verleden het gebied herontwikkeld is. Het textielverleden is dus verankerd in ons dorp. Waarom dit niet nog meer verankeren en uitnutten in ons centrum? Vanuit de zone van de Kleine Dommel (dit water was ook belangrijk in het textielverleden) is al vernieuwing ingezet: Hofdael en het horecaplein.

Deze vernieuwing moet verder opgepakt worden en uitgespreid worden over ons hele centrum. De opgave voor het centrum is dan ook het verhaal, de plekken en de manier van inrichten meer met elkaar te verweven. Dit is de manier om onderscheid te maken ten opzichte van andere centra in de regio. Het centrum van Geldrop krijgt (meer) karakter, dat duidelijk herkenbaar en zichtbaar in het straatbeeld is. Een centrum, met een duidelijke identiteit en imago, waar bezoekers, verblijvers, bewoners en mensen die er werken zich prettig voelen, doordat het verhaal klopt, de plekken logisch afgebakend en met elkaar verbonden en verweven zijn en het inrichtingsniveau zodanig is dat het als een maatpak past, goed voelt, klopt.

Ontdek ons (textiel)verleden & schrijf mee!

We hebben enorm veel verhalen. Op allerlei plekken is zichtbaar waar wij vandaan komen. Denk maar eens aan de vele straatnaambordjes die verwijzen naar de textielindustrie. Bijvoorbeeld Het Machinaal: de stoomweverij van Vissers en Eijcken die in de volksmond 't Machinaal werd genoemd.

In het carré van het centrum hebben wij op verschillende locaties een verwijzing gemaakt naar onze rijke textielhistorie. Ga maar een kijkje nemen. Je vindt de verwijzingen op de volgende locaties:

Heuvel (gevel bibliotheek) I Textielfamilie Van den Heuvel

Langstraat (etalage Schoenenreus) I Langstraat

Korte Kerkstraat (etalage Rabobank) I De Boerenleenbank

Onderdoorgang Bezorgershof I Geldrop Centrum

Schrijf mee!

Ons verhaal is nog niet af. Schrijf mee! Breng ons (textiel) verleden terug in het heden, ga naar geldropcentrum.nl/verweven en laat daar jouw verhaal in beeld of tekst achter.


meer info >

Redactie GeldropCentrum >
Nieuws / Acties / Evenementen

Workshop Glaskunst

donderdag 31 mei 2018

Workshop Glaskunst op 31 mei in Galerie De Ruimte

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Expositie Kunst + Design

vrijdag 6 april 2018

In de expositie ‘KUNST + DESIGN’ staat hedendaagse- en toegepaste kunst centraal.

Galerie De Ruimte
meer info >

Workshop ‘glaskunst’

donderdag 19 april 2018

Een bijzondere workshop waarbij u leert prachtige glaskralen te maken.

Galerie De Ruimte
meer info >

Modeshow Geldrop Centrum

zaterdag 21 april 2018

Sensationele modeshow aangeboden door de winkeliers van Geldrop Centrum.

Redactie GeldropCentrum
meer info >

Lezingenserie ‘Kunst in de 20ste eeuw’

dinsdag 8 mei 2018

Een boeiende serie met als overkoepelende thematiek kunststromingen in de 20ste eeuw.

Galerie De Ruimte
meer info >

Kunst & Curiosa – vierde taxatieronde

zondag 6 mei 2018

Laat uw kunst of antiek taxeren.
Wie weet heeft u wel kostbaarheden in huis!

Galerie De Ruimte
meer info >

Lezing Realisme

dinsdag 10 april 2018

Deze lezing is in aansluiting op tentoonstelling ‘De serene blik’ in Museum More.

Galerie De Ruimte
meer info >