Evenementen

Op de hoogte blijven? Schrijf U hier in voor onze nieuwsbrief.
Klik hier om eventuele kopij aan te leveren.

Redactie GeldropCentrum
Evenementen

Verleden (ver)weven in heden

Verleden (ver)weven in heden: de 'rode draad' voor de herinrichting van het centrum van Geldrop.

Ben jij ook een wever?

Ook jij hebt waarschijnlijk een relatie met, een herinnering over of gewoon interesse in de vele textieljaren die achter ons liggen. En dat is logisch. Textiel is zowel in Geldrop als in Mierlo belangrijk geweest.

Verleden (ver)weven in heden

De komende weken vertellen wij je het verhaal 'verleden (ver)weven in heden'; de rode draad die leidend zal zijn voor de keuzes en de samenhang in de uitvoering van alle projecten waarmee we het centrum van Geldrop de komende jaren opknappen. Uitgangspunt is een kwalitatief goed centrum. Om te beginnen met de Langstraat. Daar starten we in februari 2016 me de herinrichting. Dit is de eerste stap naar een uniek centrum waar jij je vertrouwd voelt en waar jij graag anderen ontmoet. Zoals op het horecaplein waar het verleden is verweven in het heden.

Enkele fabriekspanden en fabrikeurswoningen zijn bewaard gebleven en in het Geldropse straatbeeld nog goed zichtbaar. Ook straatnamen verwijzen naar het textielverleden. Ondanks dat in het verleden veel is gesloopt, is de textielhistorie niet vergeten. Het Weverijmuseum houdt het verleden levend. Het straatbeeld bij De Bleek, met het heringerichte plein en behoud van de gevels is een mooi voorbeeld, waarbij met respect voor het verleden het gebied herontwikkeld is. Het textielverleden is dus verankerd in ons dorp. Waarom dit niet nog meer verankeren en uitnutten in ons centrum? Vanuit de zone van de Kleine Dommel (dit water was ook belangrijk in het textielverleden) is al vernieuwing ingezet: Hofdael en het horecaplein.

Deze vernieuwing moet verder opgepakt worden en uitgespreid worden over ons hele centrum. De opgave voor het centrum is dan ook het verhaal, de plekken en de manier van inrichten meer met elkaar te verweven. Dit is de manier om onderscheid te maken ten opzichte van andere centra in de regio. Het centrum van Geldrop krijgt (meer) karakter, dat duidelijk herkenbaar en zichtbaar in het straatbeeld is. Een centrum, met een duidelijke identiteit en imago, waar bezoekers, verblijvers, bewoners en mensen die er werken zich prettig voelen, doordat het verhaal klopt, de plekken logisch afgebakend en met elkaar verbonden en verweven zijn en het inrichtingsniveau zodanig is dat het als een maatpak past, goed voelt, klopt.

Ontdek ons (textiel)verleden & schrijf mee!

We hebben enorm veel verhalen. Op allerlei plekken is zichtbaar waar wij vandaan komen. Denk maar eens aan de vele straatnaambordjes die verwijzen naar de textielindustrie. Bijvoorbeeld Het Machinaal: de stoomweverij van Vissers en Eijcken die in de volksmond 't Machinaal werd genoemd.

In het carré van het centrum hebben wij op verschillende locaties een verwijzing gemaakt naar onze rijke textielhistorie. Ga maar een kijkje nemen. Je vindt de verwijzingen op de volgende locaties:

Heuvel (gevel bibliotheek) I Textielfamilie Van den Heuvel

Langstraat (etalage Schoenenreus) I Langstraat

Korte Kerkstraat (etalage Rabobank) I De Boerenleenbank

Onderdoorgang Bezorgershof I Geldrop Centrum

Schrijf mee!

Ons verhaal is nog niet af. Schrijf mee! Breng ons (textiel) verleden terug in het heden, ga naar geldropcentrum.nl/verweven en laat daar jouw verhaal in beeld of tekst achter.


meer info >

Redactie GeldropCentrum >
Nieuws / Acties / Evenementen

Feestelijke Opening Korte Kerkstraat

zaterdag 25 november 2017

Volop activiteiten van 12.00 - 17.00 uur.

Start herinrichting Korte Kerkstraat en Bogardeind
meer info >

De 6e editie van Wintersfeer Geldrop!

donderdag 23 november 2017

Wintersfeer Geldrop
meer info >

Sinterklaas en zijn pieten bezoeken kasteel Geldrop

zondag 26 november 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >

Kerstvertelling in kasteel Geldrop

zondag 17 december 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >

Nederland leest over Robotica

woensdag 22 november 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >

workshop Chinees penseelschilderen

zaterdag 18 november 2017

Een nieuwe workshop Chinees penseelschilderen mét model!

Galerie De Ruimte
meer info >

Mind-Walk® Training (5 wandelingen)

vrijdag 24 november 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >

Expositie Oktober - December

vrijdag 24 november 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >

Expositie 'Kleurrijke Levensvreugde'

donderdag 23 november 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >

Kasteelconcert

zondag 10 december 2017

Uitgaan & Evenementen
meer info >