Centrumplan nieuws

Blijf op de hoogte
van centrumplan
Geldrop

Verweven

September in het teken van Verleden (ver)weven in heden!

Verleden (ver)weven in heden
Ons verhaal over het textielverleden van Geldrop-Mierlo!

Onder de noemer ‘Verleden (ver)weven in heden’ wordt het boeiende textielverleden van Geldrop en Mierlo op allerlei manieren verteld en tastbaar gemaakt. In woord en beeld, maar ook fysiek door het aanleggen van wandel- en belevingsroutes. En natuurlijk in het fraaie Weverijmuseum dat gevestigd is in de voormalige Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon in Geldrop. U herkent ons verhaal ‘Verleden (ver) weven in heden’ aan het symbool op deze pagina.

Waar de aanpak van het centrum een meer algemeen doel heeft (namelijk het verkrijgen van een aangenaam centrumgebied, met meer sfeer, uitstraling en levendigheid, waardoor bezoekers graag in het centrum willen verblijven, er langer willen verblijven en waardoor bezoekers naar het centrum worden getrokken), heeft het verhaal ‘Verleden (ver)weven in heden’een afgeleid doel. Wanneer we spreken over een aangenaam centrum dan hoort daar ook een beleving bij. Hoe onderscheiden we ons van andere gemeenten in de regio, hoe krijgen we een positief imago, waardoor bezoekers hier graag komen en elkaar ontmoeten, en waardoor ook winkels en horecabedrijven zich graag vestigen in ons centrum? Het DNA van Geldrop is terug te leiden naar de textielhistorie. In het straatbeeld is dit op sommige plekken nog beleefbaar. Dit verhaal, waar we trots op kunnen zijn, brengen we graag (meer) terug in het straatbeeld.

U vindt alle verhalen, beelden en routes over Verleden (ver)weven in heden terug op: www.verweven.nl.

Naaldjes Langstraat
De eerste stapjes met het zichtbaar maken van het thema ‘Verleden (ver) weven in heden’ in het centrum van Geldrop zijn gezet. Met de naaldjes op de hoek Langstraat/Molenstraat/Dommeldalseweg en de hoek Langstraat/Bogardeind is een fysieke verwijzing naar ons textielverleden gemaakt. Ook zijn de vitrines in de onderdoorgang naar het Bezorgershof opnieuw ingericht met een expositie over de TWEKA. Ga gerust eens een kijkje nemen. Dit is zeker de moeite waard.

Ondertussen werken we verder aan het neerzetten van het thema ‘Verleden (ver) weven in heden’. De komende weken staat er veel te gebeuren. Hieronder leest u wat er staat te gebeuren.

Vrijdag 8 september
Opening mobiele expositie ‘Wevers gezocht!’

Het afgelopen jaar is de LEVgroep in samenwerking met de gemeente Geldrop-Mierlo bezig geweest met het organiseren van de mobiele expositie ‘Wevers gezocht!’ die in het teken staat van de vele textieljaren van onze gemeente. Op vrijdag 8 september gaat deze expositie van start. De opening vindt plaats om 15.00 uur. Dit gebeurt door wethouder Hoekman en de heer Scharroo van de Levgroep Geldrop-Mierlo in het bijzijn van iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.De expositie vindt plaats in het dienstencentrum van de LEVgroep aan de Kettingstraat 5 in Geldrop.

De expositie is ook in de weken er na nog te bewonderen. Tot en met 21 september is de expositie geopend op alle werkdagen (dus niet in de weekenden) van 10:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Maandag 11 september
Onthulling showcontainer ‘Verleden (ver)weven in heden’

Op maandag 11 september start de herinrichting van de Korte Kerkstraat. Om deze mijlpaal te benadrukken onthullen we op de Heuvel een glazen showcontainer die de komende jaren met wisselende exposities over ‘Verleden (ver)weven in het heden’ te zien zal zijn op een aantal locaties in het centrum van Geldrop. Wilt u meer weten over ons rijke textielverleden? Ga dan naar www.verweven.nl.

Donderdag 14 september
Presentatie ‘Het Geheim van het verdwenen Katoenpad’ tijdens Big Sheep Tour

Op donderdag 14 september doet ‘The Big Sheep Tour’ Geldrop aan. Een dag later loopt de kudde door Mierlo. Ruim 250 Kempische heideschapen lopen op donderdagmorgen van Nuenen naar Geldrop richting De Bleek, het plein voor het Weverijmuseum. Een uitgelezen moment om daar het nieuwe avonturenboek ‘Het Geheim van het verdwenen Katoenpad’ te presenteren. De Geldropse schrijfster Marianne Canters is trots op het resultaat. ‘Het is een spannend en avontuurlijk boek geworden over het verdwenen katoenpad tussen Geldrop en Mierlo. Dit  pad had een bijzondere functie. Het werd gebruikt door fabrieksarbeiders uit Mierlo die te voet naar de fabrieken in Geldrop gingen.’ Er is niet alleen een boek over geschreven.
We zijn ook bezig met de voorbereidingen voor het terugbrengen van het Katoenpad. Dit wordt een belevingspad. Bezoekers van het pad (jong en oud) beleven straks een unieke ervaring. Tijdens de wandeling worden alle zintuigen geprikkeld: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. In het najaar kunnen we hierover meer vertellen en laten zien! Het is de bedoeling dat het Katoenpad in het voorjaar van 2018 wordt geopend.

The Big Sheep Tour
De naam zegt het al. Ruim 250 schapen gaan een twee weken durende tocht maken door de Kempen. Langs de volgende dorpen en steden: Heeze-Leende,Valkenswaard, Eersel, Waalre, Eindhoven, Oirschot, Best, Son en Breugel, Lieshout, Nuenen, Geldrop-Mierlo en Someren. Met ‘The Big Sheep Tour’ wil Stichting Het Kempische Heideschaap laten zien hoe belangrijk het Kempisch Heideschaap is en aandacht vragen voor de bouw van een nieuwe schaapskooi voor de kudde. Het Kempisch Heideschaap is namelijk een bepalende factor geweest in het ontstaan van het landschap in de Kempen. Begrazing door schapen is onmisbaar voor het behoud van onze heide. De Stichting is op zoek naar sponsoren om haar doel te realiseren. Tijdens het bezoek organiseert de stichting ook een netwerkborrel voor sponsoren. Kijk voor meer informatie over hoe u de stichting kunt helpen op www.thebigsheeptour.nl. U kunt ook een mailtje sturen aan: sponsoring@thebigsheeptour.nl.

Programma Big Sheep Tour Geldrop: donderdag 14 september

14.00 uur Welkom  publiek en kudde bij Weverijmuseum.
14.15 uur Start allerlei leuke activiteiten voor jong en oud.
16.00 uur Op visite bij de Bosfreule….
16.30 uur met aansluitend avontuurlijk straattheater.
17.00 uur Wethouder Hoekman en Marianne Canters presenteren: 1e exemplaar van 

‘Het geheim van het verdwenen Katoenpad’. 

17.15 uur  De Bosfreule maakt de ‘gouden boekenlabel’ winnaars bekend
18.30 uur  Netwerkborrel Schaap van de zaak bij Kasteel Geldrop.
22.00 uur  Einde programma, de schapen overnachten gaan bij kasteel Geldrop

Programma Big Sheep Tour Mierlo: vrijdag 15 september

14.00 uur Welkom publiek en kudde bij de Strabrechtse Hoeve met leuke activiteiten voor jong & oud
17.00 uur Gezellige netwerkborrel Schaap van de Zaak bij Strabrechtse Hoeve.
21.00 uur Einde programma, de schapen gaan van hun verdiende nachtrust genieten.

Ontwikkeling textielroute
We zijn ten slotte bezig met het ontwikkelen van een wandelroute langs een aantal locaties uit ons textielverleden. Hiervoor laten we in stijl met het thema passende informatiezuilen (zie impressie)  ontwerpen. De zuilen komen op acht plekken in het centrum van Geldrop en zijn onderdeel van een nieuwe wandelroute langs markante plekken uit de textielgeschiedenis. Ontwerper Dirk Smit en grafisch ontwerper Bas Koreman uit Eindhoven heben de zuilen bedacht. Centraal in hun ontwerp staan spreekwoorden die met weven en textiel te maken hebben. Smit vertelt dat ze op dat idee kwamen door een filmpje met de Geldropse oud-wever Piet Stoop waarin hij allerlei spreekwoorden met betrekking tot weven benoemt. Het spreekwoord op de zuil heeft een relatie met de plek waar het staat. ,,De zuilen vormen op die manier een venster naar het verleden", legt Koreman uit. ,,Bij het oude pand van de Rabobank gaat het dan bijvoorbeeld om 'er goed garen bij spinnen' omdat dat een plek is waar geld werd verdiend",  voegt Smit toe.
Het spreekwoord wordt begeleid door een kort stukje tekst over de geschiedenis van de plek. Er staat bovendien een afbeelding bij.  Daarin ligt de focus op handen. Smit: ,,Want het zijn de arbeiders die het werk verricht hebben. Handen die de welvaart geweven hebben. Draad voor draad."
Maar de zuilen zijn ook interactief. Er staat een QR-code op die met bijvoorbeeld een smartphone gescand kan worden. Via de code komt de wandelaar vervolgens terecht in het online magazine op verweven.nl. In dit magazine staan straks korte verhaaltjes, foto’s en filmpjes over het textielverleden van Geldrop. Begin 2018 moeten de zuilen er staan en is de route te lopen.

 

Nieuws

woensdag 2 augustus 2017
September in het teken van Verleden (ver)weven in heden!

woensdag 2 augustus 2017
Start herinrichting Korte Kerkstraat

dinsdag 16 februari 2016
Werken aan een nieuw centrum!