Interview Winy van Tellingen
Voorzitter Wereldwinkel
Juli 2018



Het is warm als ik de Wereldwinkel in Geldrop binnenstap. Er staat iemand aan de toonbank die een cadeau heeft gekocht en er wordt samen met de klant gezocht naar een oplossing om het cadeau mee naar huis te nemen. Een grote Ikea-tas komt tevoorschijn. Daar moet het mee lukken. Mooi om te zien hoe er wordt meegedacht met de klant.

Winy komt de extra ruimte met tweedehandskleding uitgelopen. Met haar heb ik een afspraak. We zoeken de rust op. We gaan naar boven waar het kantoortje is maar waar het nog warmer is. Winy had graag nog een of meerdere vrijwilligers bij het interview gehad. Ze benadrukt dat de Wereldwinkel een gezamenlijk project is en dat het niet ‘haar’ winkel of verdienste is, maar ja in de zomervakantie zijn veel mensen weg.
 

Gefeliciteerd 45 jaar Wereldwinkel Geldrop

“Inderdaad, we bestaan dit jaar 45 jaar. Lang he?” Winy neemt me mee de geschiedenis in. Vroeger was de Wereldwinkel meer een actiegeroep. Gericht op bewustwording voor de situatie in arme landen, het verbeteren van hun handelspositie en de oneerlijke verdeling van de welvaart. “We gaven toen ook voorlichting op scholen over de derdewereldproblematiek en het milieu. In de winkel werd toen ook al ‘eerlijke’ koffie en thee verkocht en cadeauartikelen."

Allemaal producten die bijdrage aan betere leefomstandigheden en een leefbaar loon voor de producenten. In de loop der jaren is het assortiment groter geworden. “Nu zijn wij de Fairtrade cadeauwinkel van Geldrop-Mierlo.”
 

Vind je het jammer dat de actie eruit is?

“Ik ben ruim 40 jaar geleden actief geworden bij de Wereldwinkel om de wereld te verbeteren. Ja de jaren 70 he, en ik blijf nog aan de weg timmeren. Misschien is het wel een beetje jammer dat we geen acties meer voeren, maar de wereld is veranderd. Bovendien heb je daar ook niet meer zoveel zin in als je ouder wordt. Door ons werk kunnen we in ieder geval projecten blijven ondersteunen. Daardoor blijft het ideële karakter van de wereld winkel behouden en dragen we toch bij aan een betere wereld.”
 

Zitten jullie ook al 45 jaar in dit pand?

“Nee, we zaten vroeger altijd in slooppanden beschikbaar gesteld door de gemeente. We hebben gezeten in de Korte Kerkstraat, het Vincentiushuis en de Molenstraat. Toen Geldrop samen met Mierlo ging is het subsidiebeleid aangepast en werd ons dit pand aangeboden. We moesten nu wel huur gaan betalen. Tot op heden lukt dat nog, maar het is soms hard te halen. Daarom gebruiken we de opbrengst van de verkoop van tweedehands kleding om naast het steunen van projecten ook om de huur te kunnen betalen.”
 

Hoe komen jullie aan het assortiment?

“De kunst inkoopgroep gaat iedere maand naar Culemborg om bij fairtrade organisaties inkopen te doen. De koffie, thee en andere levensmiddelen worden door de food inkoopgroep ingekocht. Het food is voor ons een van de best lopende producten, de verkoop ligt bij ons hoog in vergelijking met andere wereldwinkels. De kleding krijgen we van de mensen uit Geldrop en omgeving. Daar zijn we erg blij mee.

Als we open zijn kan iedereen zijn of haar kleding bij ons kwijt. Wij sorteren ze en verkopen ze tegen een kleine prijs. Iedere week hangt er een nieuwe collectie!”
 

Wie is jullie doelgroep?

“Mensen die iets leuks willen kopen en mensen die bewust kiezen voor fairtrade producten. De jongeren kopen doppers (waterflesjes) om het milieu te sparen, 10% van de verkoopprijs gaat naar Nepal voor schoonwatervoorziening en beter sanitair. De 30'ers kopen graag huishoudelijke artikelen, wasmanden, mooie schalen of iets voor het interieur. We krijgen ook veel mensen die naar het ziekenhuis op bezoek gaan en een symbolisch cadeau willen kopen. Bij ons komen vaak mensen met een verhaal. Dat maakt ons werk leuk.

Er is ruimte om dit te kunnen vertellen, wij luisteren graag."
 

Met wie run je deze locatie?

“We hebben 25 vrijwilligers die op één na allemaal uit Geldrop komen. Het is een hecht team, de meeste zijn al heel lang actief voor de Wereldwinkel. Niemand heeft een betaalde baan. Iedereen werkt met hart en ziel volledig vrijwillig. Daar zijn we dankbaar voor. Het gaat ons goed, hopelijk blijft dit zo, er zijn helaas wereldwinkels die hun deuren hebben moeten sluiten.”
 

Wat vinden jullie van Geldrop?

“Wij houden van Geldrop. Wij zijn blij met onze vaste klanten. Er zijn ongeveer 200 klanten met een klantenkaart. Dat geeft ons stabiliteit. Bovendien zitten we in de drukste straat van het centrum waardoor er ook altijd wel inloop is. We sluiten ook aan bij de vergaderingen van Geldrop Centrum om te weten wat er speelt en hoe wij daaraan kunnen bijdragen.”
 

Heb je nog een wens?

“De vrijwilligers worden steeds ouder. Ik ook. Om de Wereldwinkel bestaansrecht te geven is het belangrijk dat er jonge nieuwe aanwas komt. Vaak krijgen we tijdelijk hulp van mensen die even geen werk hebben. Maar als ze dan weer werk hebben gaan ze weer. Dat begrijpen we, maar het is natuurlijk wel jammer. Ik hoop dat de Wereldwinkel in Geldrop nog eens 45 jaar bestaat en dat er dus jongere mensen opstaan om het stokje straks over te nemen. Beter nog zou het zijn dat alles fairtrade wordt en we de producten overal kunnen kopen.”

Dat hoop ik met je mee Winy! Ik vind het in ieder geval leuk dat ik een kijkje mocht nemen in de organisatie Wereldwinkel. Bedankt voor je tijd!


Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum